Через масові вирубки українські Карпати втратили 10% лісів. Це площа шести великих міст
Через масові вирубки українські Карпати втратили 10% лісів. Це площа шести великих міст

Через масові вирубки українські Карпати втратили 10% лісів. Це площа шести великих міст

За останні 20 років в українській частині Карпат вирубали 161 тисяч гектарів лісу, що становить майже 10% усього лісового покриву. Це площа Києва, Харкова, Одеси, Львова, Івано-Франківська і Тернополя разом узятих.

Такі дані отримало NGL.media, проаналізувавши супутникові зображення.

У Карпатах загалом вирубують чотири гектари лісу щогодини — приблизно 20 дерев щохвилини, згідно з дослідженням Greenpeace. Рубають найцінніші дерева. Потім деревину тягнуть конями по гірських річках, ще більше руйнуючи екосистему.

«Пригадую, як наприкінці 90-х у Європі з’явилася мода на дубові меблі. Один із найпопулярніших та найкоштовніших продуктів на ринку деревини був шпон дуба — це тонкий лист деревини товщиною 0,35-4,0 мм, якою покривали меблі, — пригадує Богдан Проць директор ГО «Дунайсько-Карпатська Програма». — Тоді, наприклад, Стрийський лісгосп вирубав цілий пояс дубових лісів, який був розміщений на горбогір’ях Прикарпаття та у заплавах Дністра. У нас залишилися мізерні фрагменти дубів».

В Україні до 50-70% рубок є нелегальними, свідчать європейські дослідження. А Держлісагентство стверджує, що ця частка не перевищує 0,3-0,6%. Така разюча різниця пов’язана з тим, що наймасштабніші нелегальні рубки мають вигляд законних, і лісники мають на них документи.

Наприклад, це «санітарні» рубки, про які ми писали тут. Інша поширена схема — коли заплановано вирубати один гектар, вирубується 1,1 гектара.


На деяких ділянках ліс не відновлюється. Щоб ліс встигав відновлюватися, зрубувати можна не більше 1% на рік.

«На Закарпатті є “Мокрянське лісомисливське господарство”, яке санітарними рубками дорубалося до того, що на одній з гір більше не може відновитися ліс. Грубо кажучи, змінився клімат, вітер висушує землю і в період, коли нема опадів, посуха настільки драматична, що молоді дерева просто вмирають», — пояснює Дмитро Карабчук, голова ГО «Лісові ініціативи і суспільство».

  • #дерева
  • #Екологія
  • #ліс

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала