Що не так з відбудовою передмість Києва?
Що не так з відбудовою передмість Києва?

Що не так з відбудовою передмість Києва?

Мешканці приватних секторів Бучі та Ірпеня занепокоєні тим, що після активної фази відбудови у 2023 році зараз роботи зупинилися, пише видання Тексти.

Серед таких мешканців і родина Кучеренків з Ірпеня, яка проживала на вулиці Багірова, 26, та втратила свій дім під час війни. Після деокупації вони сподівалися на швидку відбудову житла. Однак на сьогодні будинок стоїть у «замороженому» стані: будівництво зупинилося.

Програма відбудови житлового кварталу на вулиці Багірова фінансується обласною адміністрацією, однак процес наразі затримується, хоча міська влада обіцяла завершити всі роботи до кінця 2024 року і зараз каже про нестачу коштів. Проте згідно з тендером на платформі Prozorro, на будівництво будинку родини Кучеренків було виділено понад 5 мільйонів гривень.

Що не так з відбудовою передмість Києва? - Фото 1

Ситуація ускладнилася після того, як змінився забудовник: новий власник компанії почав перегляд проєктної документації, що затягнуло процес будівництва.

Окрім нестачі фінансування, мешканців хвилює неефективність рішень, що приймаються під час будівництва. Архітектори та експерти, яких залучили для оцінки, критикують використання застарілих технологій, через що вартість будівництва збільшується, а результат не завжди відповідає сучасним вимогам.

Наприклад, будинок родини Кучеренків побудований нижче рівня сусідських ділянок, через що він виглядає, ніби в ямі. Глибокий фундамент будинку, зроблений за старими радянськими нормами, викликає занепокоєння через можливі зсуви піщаного ґрунту. Архітектори зазначають, що такі методи вже не актуальні, і можна було б знайти ефективніші та сучасніші рішення.

Проте не у всіх будинків така ситуація, наприклад сусіди Кучеренків вже закінчують ремонт. Так вони отримали державну допомогу на ремонт фасаду будинку, виділено 216 тисяч гривень, з яких поки отримано лише 150 тисяч. На ці гроші вдалося відремонтувати кухню та ванну кімнату. Дах допомогла зробити Ірпінська біблійна церква, вікна надав «Карітас», двері довелося купляти власним коштом.

Також окрім нерівномірного розподілу коштів та технічних проблем, мешканці стикаються з труднощами в комунікації з місцевою владою та забудовниками.

Родини, які постраждали через війну, не мають можливості впливати на рішення щодо планування та реконструкції своїх будинків. Будь-які зміни в проєктах відбуваються без їхньої участі, що додає складнощів.

Ситуація на вулиці Багірова в Ірпені ілюструє, наскільки важко реалізувати комплексну відбудову після війни. В рамках цієї проблеми нагадуємо, що, наприклад Буча планує використати досвід Хіросіми у відбудові руйнувань, спричинених російським вторгненням.

  • #Ірпінь
  • #Буча
  • #Відбудова
  • #Війна

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader