Творці фільму «Квіти України» представили трейлер. Саундтреком до документальної стрічки стали пісні гурту ДахаБраха
Творці фільму «Квіти України» представили трейлер. Саундтреком до документальної стрічки стали пісні гурту ДахаБраха

Творці фільму «Квіти України» представили трейлер. Саундтреком до документальної стрічки стали пісні гурту ДахаБраха

Національна прем’єра дебютної документальної стрічки Аделіни Борець «Квіти України»  (Польща, Україна, 2024) відбудеться на КМКФ «Молодість», в рамках документального конкурсу, куди зазвичай обирають найцікавіші перші фільми кіномитців з усього світу.

За кілька днів до цього, 28 жовтня, відбудеться міжнародна прем’єра фільму в рамках одного з найстаріших фестивалів Європи DOK Leipzig, який є дуже потужним майданчиком для документалістів. «Квіти України» стали фільмом-відкриттям міжнародного конкурсу цього фестивалю.

Крім того, стрічка щойно здобула спеціальну відзнаку журі на 34-му Міжнародному кінофестивалі Сzłowiek w zagrożeniu (Людина в небезпеці) у Лодзі, в Польщі.

Хоч назва «Квіти України» знайома киянам завдяки історії про однойменну будівлю, яку відстоюють від забудовників жителі міста, в фільмі мова піде про 67-річну Наталю. Втім вона протистоїть тому ж самому супротивнику — нечистим на руку забудовникам. Героїня фільму — сильна та незалежна жінка, з гострим почуттям гумору. Вона сповнена рішучості захистити власну землю попри всі перешкоди. Боротьба приватна згодом перетворюється на боротьбу національну, коли Росія розпочинає повномасштабне вторгнення в Україну. Фільм «Квіти України» змальовує портрет жінки, яка відмовляється відступати, і надсилає глядачам потужне послання спротиву та надії.

«”Квіти України” для мене — це символ. Ми його початково взяли з архітектурної памʼятки на Січових Стрільців, коли ту намагались знести. Там я провів своє дитинство а ще ми знімали одну з перших сцен. Вона не увійшла у фільм, але задала тон для нас, для самої команди — в першу чергу, операторів Богдана Розумного та Богдана Борисенка, звукорежисера Дениса Кащея та другої режисерки Ганни Ярошевич. Здається, це був липень 2021-го, було дуже спекотно, асфальт в місті плавився, я тоді зрозумів, що ми робимо історичну справу — документуємо сьогодення мого рідного неповторного Києва», — розповідає продюсер стрічки Гліб Лук’янець.

Музика легендарного українського гурту ДахаБраха підкреслила настрій стрічки. До фільму увійшло чимало найбільш популярних композицій гурту, які вже давно стали хітами.

«Моя співпраця з гуртом почалась ще у 2017-му році. Музика ДахаБраха стала саундтреком до мого першого короткометражного документального фільму «Зірка полинь». Цей фільм теж про дім і коріння. Для мене було зрозуміло, що і при роботі над моїм повнометражним дебютом я буду працювати саме з цим гуртом, адже їх музика оголює мої почуття», — коментує режисерка Аделіна Борець.

https://vimeo.com/812012010 

Продюсерами фільму є Гліб Лук’янець (Gogol Film) та Наталія Гжегожек (KOSKINO). Фільм є польсько-українською копродукцією.

Джерело матеріала
loader