5 історичних скарбів Роздолу, які варто побачити
5 історичних скарбів Роздолу, які варто побачити

5 історичних скарбів Роздолу, які варто побачити

Розділ – невелике місто Галичини, що зберегло свій архітектурний колорит та історичний дух XVIII-XIX століть. А головним його магнітом був і залишається палац Жевуських-Лянцкоронських, який отримує нове життя та скоро відчинить свої двері для туристів.

Пропонуємо ознайомитися як з відомими, так і не дуже популярними пам’ятками міста, до якого лище 50 км від Львова. Поглянемо, що цікавого тут можна побачити.

Палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі

Родзинкою міста та й всієї Львівщини є палац у Роздолі, зведений у XVIII столітті за ініціативою шляхтича Міхала Жевуського. Ця вишукана споруда в стилі французького ренесансу протягом століть була свідком багатьох історичних подій та змінювала власників.

Упродовж 1880-1908 років палац зазнав значних реконструкцій і доповнень за участю галицьких, франко-австрійських та сілезького архітекторів. Серед них – і відомий львівський архітектор Юліан Захарієвич.

Особливого розквіту палац досяг за часів родини Лянцкоронських, відомих меценатів та колекціонерів. Саме вони перетворили його на справжній оазис мистецтва, зібравши одну з найбагатших колекцій в Австро-Угорщині. Унікальні твори італійських та нідерландських майстрів, серед яких були роботи Рафаеля і Рембрандта, свого часу прикрашали розкішні інтер’єри палацу.

Палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі. Фото: Cпадщина.UA
Палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі. Фото: Cпадщина.UA

Окрім того, власники палацу збирали килими, порцеляну, зброю, нумізматику, фотографії та книги – бібліотека містила понад 20 тисяч томів. На початку XIX століття палац отримав водопровід, а понад 60 кімнат освітлювали електричні лампи.

Перед Другою світовою війни граф Кароль Лянцкоронський перевіз значну частину унікальної колекції до Відня. Після війни його дочка Кароліна Лянцкоронська задокументувала збережені твори мистецтва та передала їх польським музеям та науковим інституціям.

За часів Радянського Союзу тут функціонував санаторій республіканського значення “Роздол”.

Палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі. Фото: Cпадщина.UA
Палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі. Фото: Cпадщина.UA

В 2023 року палац та низку розташований поряд аварійний споруд викупила на державному аукціоні українська інвестиційна компанія “EFI Group” та має на меті перетворити цей розкішний палацово – парковий комплекс у найбільшу заміську культурно – туристичну дестинацію Галичини. Цей соціальний проєкт має назву “Палац Розділ” та втілюється у партнерстві з ініціативою “Спадщина.UA”.

Стара Школа у Роздолі

Історична споруда 1905 року з елементами класичного стилю та ранньої сецесії, а також поліхромним декоративним символічним жуком на фасаді, розташована в центрі Роздолу одразу біля палацу Жевуських-Лянцкоронських.

Роками продавалася на OLX на демонтаж заради добротної австрійської цегли, а в 2020 році викуплена засновницею “Спадщина.UA” Ганною Гаврилів з метою реновації та перетворення на мультифункціональний простір для місцевої громади.

Стара Школа у Роздолі. Фото: Cпадщина.UA
Стара Школа у Роздолі. Фото: Cпадщина.UA

Ось такий історичний шлях пройшла ця будівля: первісно – будинок для сиріт, згодом – гімназія, пізніше – школа, в якій ще в 1990-х роках навчалися учні, тоді – руїна та громадський смітник, а наостанок – розкішна ревіталізована будівля, де сьогодні діє кав’ярня із символічною назвою “Перша кляса” з локальною випічкою та роздільською кухнею, хостел, лекторій, а зовсім скоро – і маленький туристично – інформаційний центр та локація, звідки починатимуться “Мандри Роздільські”.

Не менш цікавою є і історія відновлення “Старої школи” – всього лиш 1,5 роки на повну реновацію – від аварійного стану до 100% відновленої локації. Тут збережено всі цінні деталі, зокрема, відкриті дерев’яні балки та фасадні оздоби. Усі елементи, які не вдалося зберегти, були замінені на нові, виконані за зразками автентичних. Один із рідкісних на сьогодні успішних прикладів повного відновлення об’єкту культурної спадщини України на засадах економічної ефективності.

Фото 03-10 Фото: Cпадщина.UA

Броварня

Роздільська броварня є архітектурною пам’яткою місцевого значення. Її історія починається ще з 1789 року, відколи в документах з’явилися перші згадки про неї. За іншими даними, засновниками броварні в 1804 році стали представники родини Жевуських, які володіли цими землями, а згодом вона перейшла у спадкову власність родині Лянцкоронських.

Броварня. Фото: Cпадщина.UA
Броварня. Фото: Cпадщина.UA

Сучасні будівлі пивоварні, розташовані на лівому березі річки Колодниці неподалік від палацового комплексу, були зведені на межі XIX-XX століть. Хоч стан броварні сьогодні частково залишає бажати кращого, вона все ще зберігає сліди колишньої величі і значущості.

Кажуть, що архітектурно головна споруда бровара є копією пивної мануфактури “Staropramen” у Чехії.

Сьогодні підприємство отримало інвестора та вже скоро в його історичних підземеллях можна буде скуштувати квас та живе пиво. А ще нещодавно було виявлено мережу підземних тунелів під палацом та пивницею, тож підземні гастро-туристичні мандрівки старим Роздолом – у переліку тих, що чекатимуть на відвідувачів в наступні роки.

Будинок Івана Кревецького

На вулиці Кревецького, 9 знаходиться ще одна важлива пам’ятка – будинок, провів останні роки свого життя Іван Кревецький (1887-1940) – видатний український історик, бібліограф та громадський діяч, пов’язаний зі школою Михайла Грушевського.

Будинок Івана Кревецького. Фото: Cпадщина.UA
Будинок Івана Кревецького. Фото: Cпадщина.UA

Кревецький обіймав посаду керівника бібліотеки Наукового товариства імені Шевченка, виконував обов’язки головного архівіста Української Галицької Армії, редагував урядову газету ЗУНР, а також журнали «Наша школа» та «Стара Україна».

Цей будинок, розташований у центральній частині міста, є історичним об’єктом, що нагадує про активну наукову та громадську діяльність власника та його внесок у розвиток української науки та культури.

Комплекс споруд монастиря оо. Кармелітів Черевичкових XVII-XXI ст. 

Це унікальний зразок оборонної сакральної архітектури, центральною частиною якого є костел, який гармонійно доповнюється монастирським комплексом, що складається з келій, трапезної та інших господарських приміщень, оточених мурами та валами.

Комплекс споруд монастиря оо. Кармелітів Черевичкових XVII-XXI ст.  Фото: Володимир Тицький
Комплекс споруд монастиря оо. Кармелітів Черевичкових XVII-XXI ст.  Фото: Володимир Тицький

Комплекс споруд монастиря оо. Кармелітів Черевичкових – один з характерних монастирських ансамблів доби бароко, що був родовою усипальницею власників міста Жевуських.

У 1647 р. Жевуські запросили до Роздолу отців кармелітів, передавши їм незакінчений вже кам’яний костел. Відомо, що у 1780 році австрійська влада планувала закрити монастир, і аби цього не сталося, у ньому засновано шпиталь для тяжко хворих, яким опікувалися сестри шаритки. 11 січня 1992 року архієпископ Мар’ян Яворський освятив повернений верхній поверх костелу, його повернуто віруючим і освячено під титулом Матері Божої Скальпулярної.

Сьогодні тут знаходиться дитячий будинок – інтернат, що має ефективне керівництво та опікунську раду, відтак с

Це лише маленька частина захоплюючих історичних місць Роздолу, які ми рекомендуємо вам відвідати під час подорожі до унікального Роздільського палацу.

Це дослідження виконане в рамках проєкту “МАНДРИ РОЗДІЛЬСЬКІ: мережа туристичних маршрутів субрегіону Розділля”, що реалізується за підтримки Український культурний фонд.

Ганна ГАВРИЛІВ

Джерело матеріала
loader