Як зберегти інтимне здоров'я за допомогою грамотного раціону: інтерв'ю з нутриціологинею
Як зберегти інтимне здоров'я за допомогою грамотного раціону: інтерв'ю з нутриціологинею

Як зберегти інтимне здоров'я за допомогою грамотного раціону: інтерв'ю з нутриціологинею

Питання про те, чи можна продовжити інтимну молодість, як посилити лібідо і репродуктивну функцію, турбують більшість дівчат. Beauty-редакторка ELLE.UA Олена Бабіцька поспілкувалася із дипломованою нутриціологинею, food-терапевткою та практикуючою anti-age спеціалісткою в області health-коучинга та корекції ваги й розладу харчової поведінки Ольгою Майко, та дізналася, як зберегти інтимне здоров`я за допомогою грамотного раціону.

Як зберегти інтимне здоров'я за допомогою грамотного раціону: інтерв'ю з нутриціологинею - Фото 1

Назвіть ключові фактори, від яких залежить інтимне здоров`я.

Стрес-менеджмент, належна гігієна, нутритивно-щільний раціон, помірний спорт та обовʼязкове тренування мʼязів тазового дна. 

Яку роль в інтимному здоров`ї та довголітті відіграє харчування? Які продукти мають бути в щоденному меню, якщо мета — підтримати інтимне здоров`я?

Харчування грає безпосередню роль у підвищенні якості життя, здоровому та повноцінному довголітті, та, зокрема, в інтимному здоровʼї як чоловіка та і жінки.

Це — повноцінний, максимально якісний та натуральний, відповідний до сезону та географічного розташування, раціон. З достатньою кількістю протеїну як рослинного, так і тваринного походження, клітковини, комплексних вуглеводів та, звичайно, жирів. 

На що звернути особливу увагу? На їжу із великим вмістом цинку (морепродукти, яловичина, гарбузове насіння), із великим вмістом флавоноїдів (цитрусові, кавун, ягоди, інжир, цибуля, артишок, спаржа, зелень, какао, зелений чай), та достатня кількість корисних жирів в раціоні: оливкова та лляна олії, кокосове масло, вершкове масло, авокадо.

Поділіться порадами, які допоможуть створити максимально сприятливі умови для настання вагітності.

Все вище перераховане. 

Як зберегти інтимне здоров'я за допомогою грамотного раціону: інтерв'ю з нутриціологинею - Фото 2

Який раціон покращує репродуктивне здоров`я жінки, а який — навпаки?

По-перше, зверніть увагу на омегу-3, вітаміни Д та С, фолієву кислоту, вітаміни В6 та В12 (але всі нутрицевтики лише після консультації із лікарем).

Топ продуктів для покращення фертильності, на які варто звернути увагу: волоський та кедровий горіхи, якісний протеїн тваринного походження, особливо яйця та ікра, жирна риба, зокрема лосось, оселедець, тунець, сардини, лляне насіння, помідори, цитрусові, сочевиця та бобові, в тому числі й органічна соя, оливкова олія, гранати, всі види капусти, свіжа зелень, артишоки, авокадо. Та, якщо нормально переносите, якісна full fat кисломолочна продукція. В сезон: малина, лохина, полуниця.

Раціон, який погіршує репродуктивну функцію: зловживання алкоголем, кофеїном, паління, зловживання цукром, фастфудом, газованими солодкими напоями, рафінованими вуглеводами тощо знижує репродуктивне здоровʼя жінки.

У чому полягає складність підтримки інтимного здоров`я під час війни? 

Питання стресу та невизначеності. А також порушення мікрофлори не тільки кишківника, а й слизової піхви. На жаль, постійний стрес може призвести до значного зниження кількості вагінальних видів Lactobacillus.

Це може призвести до певних ускладнень, зокрема вагінальних інфекцій. В цей непростий для нас час ми абсолютно мусимо дбати про своє жіноче здоровʼя та гігієну та регулярно перевірятися у лікаря-гінеколога. Плюс, на фоні стресу підвищується рівень гормону стресу кортизолу, що призводить до пригнічення репродуктивної функції.

Здатність окремих страв підвищувати лібідо можна обґрунтувати з наукового погляду?

Певні продукти, спеції, смаки, та їх комбінації у стравах здатні знижувати стрес, підсилювати кровообіг, та стимулювати гормони радості. Тим самим вони можуть вважатися ефективними афродизіаками.

Як зберегти інтимне здоров'я за допомогою грамотного раціону: інтерв'ю з нутриціологинею - Фото 3

Чи справді афродизіаки здатні не лише стимулювати вогонь бажань, пролонгувати задоволення, а й підвищувати сексуальність, вирівнювати гормональний баланс, позитивно впливати на настрій і зовнішній вигляд?

Вважаю, що так. Все вище перераховане — взаємозалежні речі та відчуття.

Що потрібно їсти та пити, щоб пробудити сексуальну енергію?

Обирати раціон із достатнім вмістом цинку (морепродукти, яловичина, гарбузове насіння), із великим вмістом флавоноїдів (цитрусові, кавун, ягоди, цибуля, зелень, какао, зелений чай), та достатньої кількості корисних жирів в раціоні: оливкова та лляна олії, кокосове масло, вершкове масло, авокадо.

Топ 10: авокадо, полуниця, кавун, темний шоколад або какао, шпинат, зелений чай, устриці та морські їжаки, перець чілі, трошки червоно вина.

Також зверніть увагу на амінокислоту l-аргінін, гінгко білобу, DHEA (дегідроепіандростерон, один з гормонів, який впливає на репродуктивну систему), порошок маки перуанської та женьшень звичайний. Але все це додаємо до раціону після консультації із лікарем, звісно.

Як зберегти інтимне здоров'я за допомогою грамотного раціону: інтерв'ю з нутриціологинею - Фото 4

За допомогою яких продуктів і добавок можна відтермінувати настання менопаузи?

В першу чергу, в цей перехідний період не варто обмежувати калорійність раціону, а навпаки харчуватися повноцінно, із достатньою кількістю білків, жирів та вуглеводів, приділяючи максимум уваги до різноманітності та якості вашого харчування. Британські вчені вважають, що регулярне вживання риби жирних сортів, сочевиці та бобових можуть відстрочити настання менопаузи на кілька років. Ще важливо регулярно бувати на свіжому повітрі та мати належний рівень вітаміну Д.

Своєю чергою вже після настання менопаузи дуже допомагає тренування із прокачуванням мʼязів тазового дна, для посилення кровообігу, відвідування досвідченого гінеколога, та нутритивно-щільний раціон, з увагою до таких продуктів: полуниця, гранат, інжир, бобові та сочевиця, свіжа зелень та всі види капусти, жирна риба та устриці. Ще зверніть увагу на шафран, порошок маки перуанської, та корицю.

ph: @goltsberg

mua: @dikoval.mua

style: @yevheniiasemenenko


Джерело матеріала
loader