Революційні рішення омолодження шкіри: поєднання сили рослин та прогресивних технологій
Революційні рішення омолодження шкіри: поєднання сили рослин та прогресивних технологій

Революційні рішення омолодження шкіри: поєднання сили рослин та прогресивних технологій

Чому догляд на основі рослинних інгредієнтів вважається більш ефективним у довгостроковій перспективі та які саме рослинні компоненти найкраще дбають про збереження молодості та здоров’я шкіри? В ексклюзивному інтерв’ю для ELLE.UA Себастьян Дюпра де Поль, хімічний інженер, доктор наук з органічної та біоорганічної хімії, директор з інновацій та розвитку Лабораторії рослинної косметики Yves Rocher, розповів про особливості дерморослинної косметики та прогресивні інноваційні рішення, які змінюють уявлення про антивіковий догляд. 

Себастьян Дюпра де Поль

Які інгредієнти рослинного походження можна вважати найефективнішими у сфері догляду за шкірою обличчя на сьогодні, особливо у протидії віковим змінам та їхній корекції?

Існує багато косметичних компонентів на основі рослин, які здатні поліпшити здоров’я шкіри, зокрема — боротися з ознаками її вікових змін. Сьогодні серед найбільш ефективних рослинних інгредієнтів варто відзначити ті, які стимулюють вироблення колагену, забезпечують зволоження та антиоксидантну дію.  

Революційні рішення омолодження шкіри: поєднання сили рослин та прогресивних технологій - Фото 1

Для зволоження:

  • Гіалуронова кислота — природний компонент, присутній також і у тканинах нашої шкіри, чим допомагає їй зберігати вологу. Молекули гіалуронової кислоти мають різні маси, тому діють в організмі по-різному. Високомолекулярна гіалуронова кислота діє на рівні епідермісу: зволожує шкіру на її поверхні та зменшує прояв ліній дегідратації. Гіалуронова кислота з низькомолекулярною масою здатна проникати та діяти в шкірі глибше, ніж на рівні епідермісу. Її зволожувальна дія відбувається у глибших шарах та допомагає відновити природний синтез власної гіалуронової кислоти для ефекту наповненої об’ємом шкіри. Комплексно цей інгредієнт сприяє пружності, розгладжує зморшки та збільшує еластичність шкіри.
  • Алое вера — рослина, відома загоювальними та зволожувальними властивостями. Вона заспокоює подразнену шкіру та сприяє її відновленню.
  • Клітинна вода едуліса — внутрішньоклітинна вода рослини під назвою Едуліс Карпобротус, склад якої багатий на вміст сахаридів, осмолітів, пептидів та амінокислот. Ці компоненти допомагають накопичувати та зберігати вологу в шкірі, активуючи механізми зволоження.

Для збільшення вироблення колагену:

  • Рослинні пептиди — це сполуки, утворені з амінокислот, з’єднані пептидним зв’язком. Пептиди допомагають збільшити вироблення колагену й еластину, що призводить до зміцнення шкіри та помітного її омолодження.

Для антиоксидантної дії:

  • Вітамін С — сильний антиоксидант, що захищає шкіру від негативного впливу довкілля, стимулює вироблення колагену та вирівнює тон шкіри.
  • Зелений чай у складі має багато антиоксидантів, які захищають шкіру від вільних радикалів та уповільнюють появу зморщок.

В лабораторіях Yves Rocher вивчаються та досліджуються рослини, щоб створити з них найкращі активні інгредієнти для шкіри. Які ключові інновації в догляді за шкірою у дерморослинній косметиці були впроваджені за останні роки, чи були вони запатентовані?

Інкапсуляція — це процес інкапсуляції рослинних екстрактів у вигляді подрібнених частин, який збільшує рівень їхнього проникнення у шкіру та ефективність.

Стовбурові клітини рослинного походження містять антиоксиданти та сполуки із факторами росту. Ці клітини використовуються у косметиці для стимуляції процесів оновлення шкіри та зменшення ознак старіння. Yves Rocher має кілька патентів, пов’язаних із цією технологією. Наприклад, на нектар рослинних бруньок, який є активним інгредієнтом серії Anti-Age Global від Yves Rocher.

Пробіотики і пребіотики. У центрі цієї інновації — підтримування здорового мікробіому шкіри за допомогою використання пробіотичних та пребіотичних інгредієнтів.

Відомо, що підтримка оптимального рівня колагену та гіалуронової кислоти в дермі є запорукою збереження молодості та пружності шкіри. А що таке рослинний колаген й рослинна гіалуронова кислота та в чому їх відмінність від інших видів у впливі на шкіру?

У новій серії Lift Pro-Collagène — ефективному рішенню від Yves Rocher проти появи вікових змін шкіри — ми поєднали Мезембріантемум Кришталевий, рослинний колаген та гіалуронову кислоту рослинного походження.

Рослинний колаген — запатентована інновація ботаніків Yves Rocher, що укріплює структуру шкіри. Джерело його екстракту — рослина з надзвичайною природною витривалістю, яка дозволяє їй адаптовуватися до будь-яких нових умов — Ajuga Reptans (укр. «Дівоча Краса»). Вчені Yves Rocher розкрили потенціал цієї рослини, виділивши молекулу, яка у високій концентрації присутня в клітинній стінці. Дослідження молекули показало наявність  амінокислоти, яка також входить до складу колагену шкіри. Виявлення схожості цих двох компонентів дає право вважати його рослинним аналогом колагену.

Завдяки ферментації, природному та ефективному процесу трансформації, ми використовуємо в основі наших засобів для догляду за шкірою 100% високомолекулярну гіалуронову кислоту природного походження. Вона миттєво зволожує і розгладжує шкіру, утримуючи на поверхні до 1000 разів більше води, ніж її вага.

Як результат, гіалуронова кислота забезпечує швидкий помітний розгладжувальний ефект на поверхні шкіри, а рослинний колаген зміцнює її структуру. Водночас Мезембріантемум Кришталевий, який за його життєздатність також називають «Рослиною життя», активує біологічні механізми й відновлює синтез природної гіалуронової кислоти та колагену в шкірі для посиленої й пролонгованої антивікової дії засобів лінійки Lift Pro-Collagène.

У продуктах Yves Rocher присутній такий інгредієнт, як бакучіол. Чому його вважають безпечною альтернативою ретинолу та в чому різниця впливу на шкіру цих інгредієнтів?

Бакучіол та ретинол часто використовують у формулах догляду. Ці інгредієнти ефективно зменшують прояв зморщок. Проте перший — більш безпечний інгредієнт, особливо для чутливої шкіри. 

Ретинол — високоефективний компонент, але з ризиком викликати появу подразнень. Він також збільшує фоточутливість шкіри до сонця, тому догляд із ретинолом слід наносити у вечірній час. При потребі використовувати ретинол і вдень потрібно комбінувати його з сонцезахисними засобами — наносити разом  із сонцезахистом чи перед ним.

Революційні рішення омолодження шкіри: поєднання сили рослин та прогресивних технологій - Фото 2

На відміну від ретинолу бакучіол — більш делікатний, тому він підходить усім типам шкіри, зокрема чутливій. Бакучіол не збільшує фоточутливість шкіри до сонячних променів, його можна наносити і вдень, і ввечері. Також він не має застережень до використання, тому його можна рекомендувати навіть жінкам при надії. 

Бакучіол активує ті ж механізми у шкірі, що і ретинол, завдяки мікроексфоліації, стимуляції вироблення колагену та прискоренню оновлення епідермісу. 

За якими принципами ви обираєте рослини для створення інноваційних косметичних продуктів бренду та як контролюєте цей етап виробництва?

Відбір рослин — це ключовий етап виробництва косметичного догляду. Під час цього процесу потрібно ретельно враховувати різні фактори.

Ефективність

  • Активні інгредієнти. Основою для вибору рослини можуть бути активні інгредієнти, досліджені або потенційні нові, що матимуть корисні властивості для шкіри та волосся. 
  • Проведення досліджень. Наукова оцінка та тестування допомагають визначити ефективність дії рослин у вирішенні конкретної проблематики шкіри.

Екоконцепція сталого розвитку

  • Етичні джерела постачання. Більшість компаній надають перевагу рослинам, отриманим з етичних джерел постачання, це підтримує практики сталого розвитку та захист біорізноманіття.
  • Екологічний вплив. Визначаються наслідки вирощування та збору різних рослин, прагнучи зменшити негативний вплив на екосистеми. 

Бренд Yves Rocher — експерт рослинної косметики®. Ми застосовуємо унікальний підхід до вибору та пошуку рослин.

  • Рослинна експертиза. Ми маємо власну лабораторію, де дослідники спеціалізуються на вивченні та класифікації рослин, які в майбутньому можуть стати компонентами догляду. Вчені Yves Rocher працюють над підбором рослин відповідно до їхніх характеристик та/або за вмістом активних молекул із доведеною ефективністю в догляді за шкірою.
  • Стійкі джерела постачання. Бренд підтримує екологічно чисті методи постачання інгредієнтів та співпрацює з місцевими виробниками для зменшення впливу на довкілля.
  • Органічне землеробство. Ми вирощуємо рослини для формул нашого догляду на власних полях бренду в Ла-Гасії (Бретань, Франція) за принципами агроекології та дотримуючись чітких стандартів, що забезпечують натуральне вирощування без використання хімічних добрив.

Чи відстежується вплив процесу видобування активного інгредієнта з рослини на ефективність фінального продукту? Який з процесів ви вважаєте найкращим?

Ми отримуємо активні інгредієнти завдяки технологіям екоекстракції, що дозволяє захистити та зберегти рослину. Ці технології мають екологічно чисті, «зелені» процеси трансформацій, які значно зменшують енергоспоживання, обмежують використання розчинників при екстракції, забезпечують відновлення рослини та дозволяють нам отримати надійні й ефективні активні інгредієнти. На властивості готового екстракту та ефективності активних інгредієнтів впливає хід процесу екстрагування та вид розчинника (або його відсутності). Ми використовуємо найефективнішу сполуку екстракції та розчинника залежно від фотохімічних властивостей рослини, щоб зберегти цілісність активних молекул і високу ефективність екстракту.

Стверджувати, що є «найбільш ефективний тип екстракції» неможливо, оскільки все залежить винятково від вибраної рослини! Головне — ретельно екстрагувати молекулу з найпотужнішим потенціалом, не змінивши її властивостей.

Які рослинні інгредієнти найкраще діють на омолодження шкіри ефективно борються зі зморшками, провисанням, тургором та іншими ознаками старіння шкіри?

Ефективно вирішувати проблеми, пов’язані зі старінням шкіри, можуть багато рослинних компонентів. В Yves Rocher ми розробляємо та запатентовуємо унікальні інгредієнти рослинного походження, призначені для кожної з цих проблематик.

Наприклад, Мезембріантемум Кришталевий діє на клітинному рівні та стимулює антивікові механізми боротьби зі зморшками:

активізує метаболізм всередині клітин шкіри*;

збільшує природне вироблення гіалуронової кислоти на +93% та колагену — на +55%*;

прискорює процес диференціації кератиноцитів* для розгладження шкіри.

Революційні рішення омолодження шкіри: поєднання сили рослин та прогресивних технологій - Фото 3

Нектар рослинних бруньок — інноваційний інгредієнт для корекції всіх ознак вікових змін шкіри, представлений у серії догляду Anti-Age Global. Нектар має подвійну дію: сприяє клітинному оновленню та уповільнює процеси старіння.

  • Вже впродовж 72 годин прискорює оновлення фібробластів, що зберігають молодість шкіри (+20%)*.
  • Нектар бруньок зменшує прояв ознак вікових змін до 47%*.

Згаданий вами Мезембріантемум Кришталевий став ключовим інгредієнтом ліфтингової серії Lift Pro-Collagène чому саме ця рослина?

Гладкість та пружність шкіри пов’язані з ефективним збереженням матриксу дерми та достатньої кількості гіалуронової кислоти і колагену. Збільшення синтезу цих молекул всередині шкіри у поєднанні з належним доглядом ззовні сприяє заповненню зморщок та розгладженню. 

Головна дія Lift Pro-Collagène — інноваційне вирішення цієї проблеми завдяки високоефективній серії продуктів із унікальним потужним активним інгредієнтом проти зморщок, який створили експерти Yves Rocher.

Родом із південноафриканської пустелі, Мезембріантемум Кришталевий здатний адаптуватися до екстремальних умов виживання та чинити їм опір. Звідси й походить його друга назва — «Рослина життя». На відміну від інших рослин, які містять в середньому 2 ряди хромосом, Мезембріантемум Кришталевий має 128. Унікальний генетичний набір хромосом дозволяє рослині вміло адаптуватися і виживати в будь-яких кліматичних умовах. 

Дослідники Yves Rocher розробили ексклюзивний запатентований метод ботанічної кріоекстракції, який дозволяє при температурі -70°C вивільнити концентрат зі свіжої рослини, зберігаючи усю користь.

Завдяки 3 патентам** та 12 рокам досліджень у галузі рослинних біотехнологій ми створили екстракт із винятковою антивіковою силою.

Догляд жінок за допомогою натуральних засобів без використання синтетичних компонентів та агресивних процедур це можливо?

Упродовж 65 років експерти Yves Rocher створюють справжні інновації на основі рослинних та натуральних інгредієнтів. Вони втілюються у формулах з високою натуральністю, адаптивністю та ефективністю засобів, що повністю відповідають потребам шкіри. Ми постійно працюємо над вдосконаленням цих унікальних ексклюзивних відкриттів для створення рослинного натурального догляду, формула за формулою, продукт за продуктом. 

Ми використовуємо натуральні та синтетичні інгредієнти — адже для забезпечення комфорту текстури, ефективності продукту та його безпеки не існує альтернатив натурального походження.

Разом з тим, ми гарантуємо безпечність нашої продукції завдяки суворому процесу відбору та моніторингу, що здійснюється на основі таких критеріїв: оцінки інгредієнтів, аналізу готового продукту та системі постійного моніторингу безпеки косметичних продуктів.

І наостанок: які вам відомі найпоширеніші міфи про натуральні компоненти в косметиці?

Натуральні інгредієнти часто вважають більш безпечними та ефективними, проте є декілька помилкових уявлень про їхнє використання у косметиці.

Стереотип 1:

«Натуральний» означає «безпечний»

Реальність: 

  • Алергени. Навіть натуральні інгредієнти можуть викликати алергічні реакції у певних випадках. Важливо тестувати нові продукти незалежно від їхнього складу.
  • Токсичність. Деякі натуральні інгредієнти можуть бути шкідливими при використанні їх у великій концентрації або після неправильного оброблення. 

Стереотип 2:

«Синтетичний» означає «шкідливий»

Реальність: 

  • Безпечність. Багато синтетичних інгредієнтів є безпечними та ефективними. Їх часто використовують як консерванти або емульгатори для забезпечення стабільності продукту.
  • Користь. Синтетичні інгредієнти можуть мати певні переваги, зокрема, кращу текстуру, поглинання або бути захищеними від негативного впливу довкілля.

Стереотип 3:

«Натуральніший» означає «ефективніший»

Реальність: 

  • Наукове підтвердження: незважаючи на звичку використання більшості натуральних інгредієнтів важливо шукати ті продукти, ефективність яких підтверджена науковими дослідженнями.
  • Склад продукту, а також поєднання інгредієнтів та їхньої концентрації відіграють ключову роль в ефективності догляду.

*Тест in vitro

**Патенти, зареєстровані у Франції


Джерело матеріала
loader