Якщо про must-visit місця Одеси (яких дійсно немало) складений не один гід, то про одне, яке можна не лише побачити, а й з яким можна безпосередньо повзаємодіяти, розповімо з власного досвіду. Таким місцем є готель Bristol Hotel 5* Odesa, який є справжньою машиною часу, де дух минулого зустрічається з комфортом сьогодення.
Історія готелю
Bristol Hotel 5* збудовано в 1898-1899 роках відомими архітекторами Александром Бернардацці та Адольфом Мінкусом. Оформлення будівлі виконано в стилі Відродження у поєднанні з елементами бароко. Назва готелю запозичена в однойменного готелю в Австрії (Hotel Bristol, Відень), який на той час був улюбленим місцем відпочинку одеської еліти.
Одразу після відкриття готель Bristol здобув репутацію одного з найкращих готельних будинків свого часу. Тут були електричне освітлення, ліфт, телефони, ванна кімната на кожному поверсі та центральне опалення. Крім того, це був перший готель в Одесі, який запропонував революційну на той час послугу — автомобілі з водіями.
Протягом своєї історії готель пережив чимало: революції, війни, окупацію і звільнення міста, зміни режимів. У 2002 році будівлю закрили на масштабну реконструкцію, яка тривала до 2010 року. Реставраційні роботи проводилися під керівництвом дизайнерки Наталії Мержієвської. Завдяки тому що проєкт реалізовувався відповідно до дореволюційних фотографій, «Брістоль» після реставрації постав у майже повністю автентичному вигляді.
За задумом Бернардацці інтер`єр готелю мав бути витриманий у двох кольорах — червоному та зеленому. Ця кольорова гама стала основою для дизайну приміщень. Зокрема, коридори оформлені в класичному стилі з домінуванням бордових відтінків. Стелі прикрашені відновленим ліпленням, що зберегло автентичність та історичну атмосферу будівлі. Меблі для номерів виготовлені за індивідуальним замовленням в Італії. Для номерів преміумсегменту використовувалися вироби Angelo Cappellini, а для решти — Giorgio Piotto, які гармонійно доповнюють інтер`єр і підкреслюють його елегантність.
Особливе враження справляють мармурові сходи, виготовлені з рідкісної породи мармуру Беж Розе, який дуже популярний в архітектурі Риму. Ці сходи прикрашені відреставрованими статуями богині Родючості та Сирени — володарки морської стихії, які додають інтер`єру величності та символізму.
Без перебільшення, коли потрапляєш у Bristol Hotel 5*, здається, що ось-ось з-за рогу з`являться дами в пишних сукнях у супроводі джентльменів у фраках. Цей досвід ні з чим не зрівняти, адже це дійсно наче потрапити в іншу епоху і стати її частиною. Однак відрив від сучасності відчутний лише на рівні естетики: комфорт і сервіс важко переоцінити — тут готові задовольнити будь-які побажання гостей. Наприклад, для доставлення квітів до Києва нам швидко організували спеціальний охолоджувальний контейнер і навіть поцікавились, чи потрібно ще щось для подорожі.
Ресторан Le Grand Café Bristol
Окремою родзинкою готелю є легендарний ресторан із такою ж, як і в готелю, 125-річною історією. Le Grand Café Bristol прикрашає мозаїка з 10 порід італійського мармуру та венеціанські дзеркала, зроблені на замовлення та під контролем професійних реставраторів. На хвилинку, у цьому ресторані бували Богдан Ступка, Анрі Барбюс, Джон Малкович, Віллі Бредель, Джеймас Олдрідж, Теодор Драйзер та Арманд Хаммер.
Ресторан працює у форматі fine-dining, а меню — це переосмислена класика від бренд-шефа Айка Вейшторта, де сучасні кулінарні техніки поєднуються з класичними європейськими рецептами. Переважна більшість продуктів — локальні, що лише підкреслює неповторні смаки одеського регіону.
«У мистецтві кулінарії кухарі — це художники. Пробувати щось нове та готувати для представників різних національностей — це як виставляти картини в різних країнах світу», — каже бренд-шеф Айк Вейшторт.
Айк працював у таких знаменитих закладах, як Smoked Room, Coque з двома зірками Michelin в Іспанії, AOC у Данії, а також у ZIA Restaurant у Fairmont Grand Hotel у Києві. Навчання та співпраця з мішленівськими шефами допомогли йому сформувати неперевершену майстерність, а інноваційні ідеї Айка та високий рівень кулінарного мистецтва зробили його відомим у світі гастрономії.
Ми скуштували майже всі страви з меню Le Grand Café Bristol, і кожна з них була справді вау. Особливо запам’яталися форшмак і солодка плетінка з маком (так-так, та сама плетінка родом із дитинства заграла новими смаковими фарбами в поєднанні зі слабосоленою рибою й авторським соусом у виконанні шеф-кухаря). Відчувалося, що кожна страва — це не просто цікавий експеримент, а справжній витвір мистецтва, в якому відчувається душа автора.
SPA Bristol
Ще однією невіддільною складовою готелю Bristol є велика SPA-зона. Тут і басейн з панорамним видом та затишною терасою, і комплекс лазень, і фітнес-центр, і масажні кабінети, і beauty-зони з лікувальними процедурами від відомих французьких брендів ANNE SEMONIN і THALGO.
Басейн глибиною 1,8 метра доповнений водоспадом та гейзером, які не тільки знімають напругу, але й створюють ефект розслабляючого масажу. Комплекс лазень включає римську парну з підігрівом мармурових лежаків та вологістю до 100%, а також фінську сауну з температурою до 85°С, яка стимулює імунну систему, очищає дихальні шляхи та допомагає тілу позбутися стресу.
Є тут і фітнес-зона, розділена на дві частини: зона кардіо та тренажерний зал. У кардіозоні розташовані три бігові доріжки, два орбітреки та велотренажери. У тренажерному залі є спортивне спорядження для силових тренувань та різної інтенсивності навантажень.
Коли потрапляєш у SPA Bristol, трав’яні запахи так ніжно огортають і навіть заколисують, що ефект розслаблення відчувається майже миттєво. А якщо до цього додати ще й басейн та інші SPA-процедури — перезавантаження відбудеться на всі 100%.
Завітати до Bristol Hotel 5* варто хоча б один раз, бо це наче опинитися в музеї та мати можливість залишитися в ньому на ніч, взаємодіючи з його експонатами. Якщо ж часу на довгу зупинку немає, обов’язково відвідайте ресторан Le Grand Café Bristol — незабутні смакові та естетичні враження вам гарантовано!