Страви для новорічного столу подорожчали на 25%
Страви для новорічного столу подорожчали на 25%

Страви для новорічного столу подорожчали на 25%

Святкові страви для столу на Новий рік-2025 обійдуться родині з чотирьох осіб у 3 594 гривень, що на 24,8% дорожче, ніж торік, порахував Інститут аграрної економіки.

Розрахунок зробили на основі даних Мінфіну — моніторингу цін в супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus станом на 16 грудня. Фахівці враховували традиційні новорічні наїдки середньостатистичної родини: олів’є та оселедець під шубою, шампанське тощо.

Так, три кілограми продуктів для олів’є коштуватимуть 384 гривні. Найдорожчим інгредієнтом буде ковбаса, але за рік найбільше подорожчали овочі: ціна на картоплю зросла на 70%, а морква — майже вдвічі. Яйця здорожчали на понад 35%.

Півтора кілограми продуктів для оселедця під шубою обійдуться у 168 гривень, більша частина вартості припаде власне на філе оселедця.

Пляшка шампанського «Артемівське» обійдеться у 209 гривень, а бренді «Шабо» — 263 гривні.

Фахівці включили до святкового столу, зокрема, такі продукти:

  • сирокопчена ковбаса «Брауншвейзька», 350 г — 334 грн;
  • запечений бекон, 500 г — 227 грн;
  • свіжий свиний биток, 1 кг — 294 грн;
  • куряче філе, 1 кг — 174 грн;
  • філе оселедця, 500 г — 119 грн;
  • твердий сир, 300 г — 148 грн (+28% порівняно з минулим роком);
  • масло вершкове, 200 г — 104 грн (+44%);
  • картопля, 2 кг — 65 грн (+70 %);
  • гриби печериці, 1 кг — 157 грн (+15%);
  • перець солодкий, 500 г — 99 грн (+38%);
  • огірки свіжі, 500 г — 55 грн (+22%);
  • помідори свіжі, 1 кг — 120 грн (+42%);
  • мандарин, 2 кг — 177 грн;
  • банани, 1 кг — 62 грн;
  • лимон, 200 г — 15 грн;
  • батон білого хліба — 28 грн (+19%);
  • шоколадні цукерки, 1 кг — 280 грн (+40%);
  • мультивітамінний сік, 950 мл — 39,50 грн;
  • «кока-кола», 1,75 л — 48,22 грн.

Додатково порахували окремі делікатеси, з якими вартість новорічного столу зростає до 4 333 гривень: стограмовий слоїк червоного кав’яру (420 гривень) та 180 грамів червоної риби (319 гривень).


Зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій, наголошують в Інституті: загальними втратами економіки, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями логістики.

Додатково на ціни вплинули несприятлива погода цього літа, а також збільшення тарифів на електроенергію, підвищення цін на енергоносії, запровадження військового збору в розмірі 5%.

  • #їжа
  • #продукти
  • #Ціни

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader