Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття
Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття

Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття

Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття - Фото 1

Шефкухар Євген Клопотенко розробив меню «Київська Русь» для свого ресторану «100 років тому вперед».

У новому меню можна буде скуштувати рекострукції страв періоду від XIV до XVIII століття. Це «страви з Києво-Печерської Лаври, Києво-Могилянської академії, Острозької академії та Спасо-Преображенського собору в Чернігові».

Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття - Фото 2
Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття - Фото 3

У меню ресторану вже є сет із восьми страв на двох «Київська Русь» за ціною 2500 гривень. Також окремо можна замовити такі страви:

  • картопля, гриби, ікра, Києво-Печерська лавра, XVII ст.
  • баба-шарпанина (юшка, річкова риба, гуслянка), Києво-Печерська лавра, XVII ст.
  • «неспіймана риба завжди велика», Києво-Могилянська академія XVIII ст.
  • «вола кличуть у гості не мед пити, а воду возити», Острозька академія XVI ст.
  • «сировадна із набілом (сир, тісто, пшоно), Києво-Могилянська академія XVIII ст.
Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття - Фото 4
Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття - Фото 5

Київська Русь існувала впродовж IX–XIII століть, однак, за словами Клопотенка, «спочатку треба пройти всі століття назад, щоб зрозуміти», як харчувалися за часів Русі.

Наразі фактично все, що ми знаємо про українську кухню, датується максимум XVIII століттям, пише шефкухар у блозі для НВ.


Він почав досліджувати давні страви у 2019 році за «Енеїдою» Котляревського, де згадуються путря, тетеря, баба-шарпанина, лемішка. Ці страви він спробував відродити та адаптувати до сучасності.

Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття - Фото 6

Згодом вивчав архіви Києво-Печерської Лаври, Острозької академії, музею Андріївської церкви та Києво-Могилянської академії.

Під час експедиції Чернігівщиною побачив напис на стінах Спасо-Преображенського собору: «…Обідав піп Ілля, і тамуючи голод, їв білі пироги». Цей напис датується XIV століттям. Клопотенко зазначає, що це поки що найдавніша згадка про українську страву, яку йому вдалося знайти.

  • #їжа
  • #історія
  • #гастрокультура
  • #Ресторан

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader