Що можна їсти у піст, рецепти пісних страв та корисні суперфуди для підтримки організму
Що можна їсти у піст, рецепти пісних страв та корисні суперфуди для підтримки організму

Що можна їсти у піст, рецепти пісних страв та корисні суперфуди для підтримки організму

Великий піст у 2025 році розпочався з березня і завершиться 19 квітня. Зазвичай, це найсуворіший з усіх багатоденних постів. Це час духовного очищення, привід оновитися і додати в життя нові звички: наприклад, приділяти час для самоаналізу, не боятися обмежень раціону, відстежувати свої залежності, зокрема й харчові. 

Що можна і що не можна їсти у Великий піст

Пісні страви не передбачають у своєму складі продуктів тваринного походження. Тому жодних яєць, сметани, вершкового масла, молока або йогурту. Єдине, що дозволяється під час посту, — це риба, але тільки в певні дні посту. Всупереч усталеній думці, Анастасія Цибуляк впевнено заявляє, що пісні страви можуть бути дуже смачними. 

Що їсть у піст екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation, амбасадорка міжнародної організації No More Plastic  Анастасія Цибуляк:

Пісний безглютеновий хліб і всілякі «намазки» для нього: хумус, а в дні, коли можна рибу, — слабосолоний лосось і морепродукти, скрембл із тофу і кокосовими вершками (це дуже смачно!), поживні салати з додаванням коренеплодів і насіння — гарбузового, конопляного, соняшникового, горіхи, песто з черемшею (дуже корисний сезонний продукт) замість базиліку та пеканом або волоським горіхом, каші з печеним артишоком, безглютенова вівсянка з петрушкою та оливковою олією, порошки з грибів для підтримки надниркових залоз (цей продукт можна додавати до теплих напоїв), натуральний шоколад як джерело магнію, органічні огірки та гриби — зараз їх якраз можна замовити на сайті Glossary. Також вона додає ферментовані продукти — буряк і моркву по-корейськи, квашену капусту, мариновані огірки. 

7 правил харчування у Великий піст від Анастасії Цибуляк

  • Їжа має бути смачною та легкозасвоюваною. 
  • Спробуйте нові рецепти: на сніданок — слабосолоний лосось, оливки (в ролі пробіотиків), авокадо з насінням конопель, темний солодкий помідор, проростки, веганський омлет зі шпинатом. Ще варіант — безглютенова вівсянка на рослинному молоці з домашньою гранолою, полуничним варенням без цукру та свіжими ягодами. На вечерю — запечена з улюбленими духмяними травами картопля або гостра паста араб’ята. 
  • Харчуйтеся різноманітно: пробуйте хумус, баба-гануш, гуакамоле, сейтан, чипси з водоростей норі, шпинат, портулак. 
  • Перетворіть піст на гру для мозку: вирушайте в супермаркет із запитом «який новий пісний продукт виявиться смачним і корисним»? 
  • Щіпка орегано, сванської солі, трюфельної олії або натурального гранатового соусу, здатні оживити навіть найпіснішу страву. 
  • Навесні наш організм особливо потребує підтримки, адже після зими він ослаблений і потребує поповнення сил. Тому в піст обов`язково додавайте до страв суперфуди: кропиву, проростки та мікрогрін, черемшу, лимон і редис.
  • По максимуму додавайте в їжу боби: маш (боби мунг), квасолю і сочевицю всіх видів і відтінків, горошок. 

Також складіть список продуктів, здатних замінити улюблені страви та створять різноманіття смаків у щоденному раціоні. 

що їсти в піст

Вам можуть сподобатись такі «заміни»: 

Сир = тофу + горіхи

Нагетси = фалафель 

М`ясо = гриби, нут, маш, горох, фасоль, сочевиця, гречка, соєве м`ясо

Молоко коров`яче = мигдальне, кокосове, соєве

Риба = морська капуста, гриби

Вершкове масло = рослинні олії (нерафінована соняшникова, кокосова, кукурудзяна, оливкова, лляна, кунжутна, арахісова та олія авокадо) 

Морозиво = сорбет 

Зефір, мармелад = мед, фрукти, арахісова паста 

Алкогольні напої = кисіль, компот, узвар 

Рецепти пісних страв

Сирники з тофу

Інгредієнти:

Конопляний або соняшниковий тофу — 300 г 

Борошно із зеленої гречки — 20-30 г + для обвалювання (оскільки тофу може бути більш-менш вологим, кількість борошна регулюйте залежно від текстури, проте не «забивайте» тісто борошном) 

Сушена журавлина або вишня — 50 г 

Лимонний сік — 35 г 

Псиліум — 7 г 

Вода — 100 мл 

Сода — 1 ч.л. 

Щіпка солі 

Кокосова олія

Готуємо сирники: 

Промити та замочити журавлину або вишню в гарячій воді до розм`якшення. 

Подрібнити ягоди в блендер із кавою та лимонним соком. 

Замочити псилліум у воді, дати набрякнути. 

Борошно змішати з сіллю і содою. З`єднати всі інгредієнти та замісити тісто. 

Сформувати сирники, обваляти в борошні, викласти на пергамент, злегка змащений кокосовою олією, і запікати в духовці, попередньо розігрітій до 180°C, до готовності. 

Як варіант, можна обсмажити сирники на сковороді, злегка змащеній кокосовою олією. 

Готові сирники полити рослинним йогуртом і посипати ягодами.

що їсти в піст рецепти

Какао на рослинному молоці

Інгредієнти:

Натуральне какао 25 г

Молоко рослинне 125 мл

Готуємо какао:

За основу для приготування ми радимо взяли 4 найпопулярніших поєднання: вівсяне, кокосове, рисово-фундучне або мигдалеве молоко.

Якщо ви хочете більш горіховий смак — спробуйте приготувати на рисово-фундучному. Більш солодке — мигдалеве. Вершково-кремова текстура — кокосове. А виразний та легкий смак — вівсяне.

Додайте молоко у сотейник, після цього какао. Готуйте на середньому вогні постійно мішаючи для уникнення комочків, дочекайтесь поки какао закипить. 

Вівсянка з чорносливом і спеціями

Якщо під рукою не виявилося фруктів і горіхів, не тільки корисною, а й надзвичайно смачною звичайну вівсяну кашу зроблять сухофрукти та прянощі. Ми можемо використовувати й суміш сухофруктів, і окремо чорнослив або, наприклад, інжир. 

Інгредієнти:

Вівсяні пластівці — 1 склянка 

Вода — 2,5 склянки 

Соєве або будь-яке інше рослинне молоко — 1/2 склянки 

Заправка для пісного сніданку: 

Суміш сухофруктів — велика жменя 

Мед і тростинний цукор — до смаку Мускатний горіх, кориця — до смаку

Приготування:

1. Заливаємо пластівці разом із вимитими сухофруктами (без кісточок) водою на ніч. 

2. Вранці додаємо до суміші корицю та мускатний горіх і ставимо варитися на середній вогонь 6 хвилин, потім додаємо молоко і варимо ще 5 хвилин. 3. Під час подачі кожну порцію вівсянки приправляємо медом або цукром. За бажанням можна полити рослинним молоком.


Джерело матеріала
loader