/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2F8c5a1145342805bec15f9513f3427dbc.jpg)
Три смачні рецепти для сніданку у Великий піст
Великий піст у 2025 році розпочався з березня і завершиться 19 квітня. Зазвичай, це найсуворіший з усіх багатоденних постів. Це час духовного очищення, привід оновитися і додати в життя нові звички: наприклад, приділяти час для самоаналізу, не боятися обмежень раціону, відстежувати свої залежності, зокрема й харчові.
Що можна і що не можна їсти у Великий піст
Пісні страви не передбачають у своєму складі продуктів тваринного походження. Тому жодних яєць, сметани, вершкового масла, молока або йогурту. Єдине, що дозволяється під час посту, — це риба, але тільки в певні дні посту. Всупереч усталеній думці, екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation, амбасадорка міжнародної організації No More Plastic Анастасія Цибуляк впевнено заявляє, що пісні страви можуть бути дуже смачними.
Ідеї поживного пісного сніданку
Сирники з тофу
Інгредієнти:
Конопляний або соняшниковий тофу — 300 г
Борошно із зеленої гречки — 20-30 г + для обвалювання (оскільки тофу може бути більш-менш вологим, кількість борошна регулюйте залежно від текстури, проте не «забивайте» тісто борошном)
Сушена журавлина або вишня — 50 г
Лимонний сік — 35 г
Псиліум — 7 г
Вода — 100 мл
Сода — 1 ч.л.
Щіпка солі
Кокосова олія
Готуємо сирники:
Промити та замочити журавлину або вишню в гарячій воді до розм`якшення.
Подрібнити ягоди в блендер із кавою та лимонним соком.
Замочити псилліум у воді, дати набрякнути.
Борошно змішати з сіллю і содою. З`єднати всі інгредієнти та замісити тісто.
Сформувати сирники, обваляти в борошні, викласти на пергамент, злегка змащений кокосовою олією, і запікати в духовці, попередньо розігрітій до 180°C, до готовності.
Як варіант, можна обсмажити сирники на сковороді, злегка змащеній кокосовою олією.
Готові сирники полити рослинним йогуртом і посипати ягодами.
Какао на рослинному молоці
Інгредієнти:
Натуральне какао 25 г
Молоко рослинне 125 мл
Готуємо какао:
За основу для приготування ми радимо взяли 4 найпопулярніших поєднання: вівсяне, кокосове, рисово-фундучне або мигдалеве молоко.
Якщо ви хочете більш горіховий смак — спробуйте приготувати на рисово-фундучному. Більш солодке — мигдалеве. Вершково-кремова текстура — кокосове. А виразний та легкий смак — вівсяне.
Додайте молоко у сотейник, після цього какао. Готуйте на середньому вогні постійно мішаючи для уникнення комочків, дочекайтесь поки какао закипить.
Вівсянка з чорносливом і спеціями
Якщо під рукою не виявилося фруктів і горіхів, не тільки корисною, а й надзвичайно смачною звичайну вівсяну кашу зроблять сухофрукти та прянощі. Ми можемо використовувати й суміш сухофруктів, і окремо чорнослив або, наприклад, інжир.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці — 1 склянка
Вода — 2,5 склянки
Соєве або будь-яке інше рослинне молоко — 1/2 склянки
Заправка для пісного сніданку:
Суміш сухофруктів — велика жменя
Мед і тростинний цукор — до смаку
Мускатний горіх, кориця — до смаку
Приготування:
1. Заливаємо пластівці разом із вимитими сухофруктами (без кісточок) водою на ніч.
2. Вранці додаємо до суміші корицю та мускатний горіх і ставимо варитися на середній вогонь 6 хвилин, потім додаємо молоко і варимо ще 5 хвилин.
3. Під час подачі кожну порцію вівсянки приправляємо медом або цукром. За бажанням можна полити рослинним молоком.
