/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2F6e95073703a875f2461d6e84aa1530b5.png)
Як зібрати святковий кошик до Великодня
Одна з основних традицій Великодня — освячення святкового кошика. Та як його зібрати правильно?
«От уже на столі і паски стоять з крашанками, а там і порося, ковбаси на лаві. Все жде, щоб понесли до церкви святить», — йдеться в оповіданні Григорія Тисяченка «Великдень».
Різні регіони України здавна мали власні великодні атрибути. Як пише «Локальна історія», раніше продукти освячували навіть не в кошику — натомість несли до церкви деревʼяні ночви, в яких місили тісто. Наприклад, на картині Миколи Пимоненка «Ранок Христового Воскресіння» видно паски, крашанки та печене порося.
![]()
«Ранок Христового Воскресіння». Микола Пимоненко
В українській традиції серед атрибутів кошика також зустрічаються масло, сіль, хрін, часник, кільце ковбаси, плесканка та шинка.
«В нецятах, вимитих і випалених начисто — паска, ковбаска і «всякія сніди!» Білий хрін з-поміж них визирає. Закрутить він вам у носі, закрутить!», — пише Богдан Лепкий у творі «Великодній ранок».
Ми розповідаємо детальніше про три продукти, з яких найчастіше складають кошик на Великдень.
Паска
Обрядовий хліб, паску, здавна випікали на кожного члена родини. Як не могли — пекли одну, але неодмінно з білого пшеничного борошна.
Процес приготування паски нагадував ритуальне дійство. Зокрема, жінка мала помолитись і вчиняти тісто в чистому одязі та зі світлими думками. У різних хатах, селах і регіонах були свої прикмети та забобони: поганим знаком вважалося тісто, яке просіло або ж перекосилося при випіканні.
![]()
Зараз в Україні можна зустріти багато пасок, прикрашених білою поливкою. Цей звичай набув поширення з початку ХХ століття — ймовірно, через копіювання оздоби солодощів, які продавались у цукернях чи кавʼярнях. Більш давня практика — прикрашати паски виробленими символами з тіста: «хрестами», «косичками», «гусочками», «пташками», «квітками», «драбинками», «дубовими листочками». Змащують їх яйцем, аби паски були лискучими.
Про тонкощі випікання та оздоблення паски можна дізнатися в окремому матеріалі.
![]()
Ми також ділилися рецептами пасок:
Дуже смачна великодня паска з родзинками, в`яленою журавлиною та вишнями за французьким рецептом
Найсмачніша сирна паска за рецептом Тіни Кароль
Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски
Писанки
Звичай розпису яєць з´явився ще в язичницькі часи, а пізніше перекочував і до християнського писанкарства. Саме так символи шестикутних зірок, місяців, півмісяців та хрестів переплелися з релігійними.
Техніка та кольори розпису писанок — особливі в кожному регіоні. Як пише «УП.Життя», північним та західним областям притаманна стримана колірна гама з анімалістичними та геометричними символами. Наприклад, на Закарпатті часто зображали сонце з променями-крапельками, писали хрести та спіралі. Водночас на писанках Гуцульщини переважали жовтогарячі барви та дрібні елементи.
![]()
«Великодній стіл». Петро Левченко
Південним та центральним регіонам притаманна більша кількість відтінків для писанок, проте майстри та майстрині оздоблюють яйця лаконічніше — візерунками з одним-двома елементами.
Зокрема, на подільських писанках переважають рослинні орнаменти та вазони. Зазвичай яйця регіону мають чорне або коричневе тло, а візерунки — червоні та білі кольори.
![]()
Мʼясні страви
До великоднього кошика часто ставлять вироби зі свинини: шинку, ковбасу, буженину та сало.
«Хотілося не то що покуштувати мʼякої, солодкої паски, що пахне і шафраном, і ваніллю, не то що одрізати задню ніжку засмаженого, мов на сонці загорілого, поросяти і, добре посоливши, захопить зубами її ніжного мʼясця до самої молоденької кісточки…», — згадує про атрибути святкового столу Микола Чернявський у творі «Великдень на чужині».
Про мʼясні продукти у складі кошика писав історик Опанас Шафонський ще в 1786 році, зазначає «Локальна історія». Настання Великодня символізувало закінчення Великого посту — тому тоді, в часи Гетьманщини, найважливішою стравою свята була паска, проте переважали на столі мʼясні продукти. Історик і згадує про печених ягнят або поросят, ковбасу і сало до Великодня.
![]()
Зібрати великодній кошик допомагають українські заклади. Ми писали про паски від ресторанів, пекарень та кондитерських Києва й інших міст.
Українські бренди також пропонують предмети декору для кошика та оселі — про це ми підготували окремий матеріал.
