Користь шоколаду для жіночого здоров'я: великий гід
Користь шоколаду для жіночого здоров'я: великий гід

Користь шоколаду для жіночого здоров'я: великий гід

Регулярне вживання гіркого шоколаду схоже на приймання ліків, впевнена Наталія Самойленко. Зіркова українська дієтологиня стверджує, що це чудове джерело антиоксидантів і мінералів, яке має масу корисних властивостей. На честь Всесвітнього дня шоколаду, який відзначається 11 липня, Наталія розповіла про головні переваги цього диво-продукту.

користь шоколаду

6 плюсів на користь чорного шоколаду за версією Наталії Самойленко:

1. Впливає на настрій

Шоколад містить теобромін (заряджає енергією і знижує тиск), анандамід (бадьорить і підіймає настрій), фенілетиламін (перетворюється на «гормон щастя» серотонін). Ці речовини викликають в організмі хімічну реакцію, яка змушує нас почуватися найщасливішими на світі. Майже як кохання!

2. Чудовий антиоксидант

Шоколад містить так звані поліфеноли, які знижують вплив на організм вільних радикалів, тим самим сповільнюючи процеси старіння.

3. Захищає від серцево-судинних захворювань

Шоколад — джерело флавоноїдів, які допомагають стимулювати кровообіг головного мозку, розширювати судини та знижувати тиск. Можна сміливо стверджувати, що шоколад допомагає попереджати та стримувати прогрес атеросклерозу.

4. Знижує рівень холестерину

Холестерин ділиться на поганий і хороший. Поганий осідає на стінках артерій і є причиною утворення бляшок. Шоколад зменшує кількість такого холестерину і підвищує рівень хорошого.

5. Допомагає боротися з діабетом

Шоколад підвищує чутливість до інсуліну та контролює рівень цукру в крові. Але йдеться про чорний шоколад — не менше 70%. 6. Чудове джерело магнію, міді, калію та заліза

За словами дієтологині, шоколад також зменшує скупчення тромбоцитів, захищає шкіру від UV-променів, а зуби — від карієсу, допомагає в разі кашлю і дуже рекомендуємо вагітним.

«Їжте шоколад на здоров`я! Але тільки 70%-ий чорний, 20-30 г і в першій половині дня», — радить Наталія Самойленко.

Для чого треба їсти шоколад

Американські та британські вчені підтверджують дані від Наталії. Так, дослідження Harvard T.H. Chan School of Public Health показало, що флавоноїди (особливо епікатехіни) з темного шоколаду зміцнюють судини, знижують артеріальний тиск і покращують кровообіг. У жінок, які споживають 30-50 г темного шоколаду на тиждень, ризик серцево-судинних захворювань знижується на 20-25%.

Користь шоколаду для жіночого здоров`я

Шоколад стимулює вироблення серотоніну і дофаміну, що допомагає згладжувати перепади настрою під час ПМС і менопаузи. У статті British Journal of Nutrition зазначено, що помірне споживання шоколаду в другій фазі циклу покращує настрій і знижує рівень кортизолу.

Також натуральний темний шоколад покращує мікроциркуляцію в шкірі, підвищує її зволоженість. У матеріалі British Journal of Dermatology зазначається, що через 12 тижнів вживання какао-флавонолів у жінок відмічалося поліпшення еластичності шкіри та зменшення сухості.

При цьому слід пам`ятати, що надмірне споживання (понад 50-70 г на день) може призвести до набору ваги, проблем зі шкірою (акне) і збоїв цукру в крові.

А молочний і білий шоколад містять багато цукру і насичених жирів, їхня користь для здоров`я мінімальна. Американські дієтологи з Academy of Nutrition and Dietetics рекомендують поєднувати шоколад із горіхами або ягодами — так флавоноїди засвоюються краще, а британські кардіологи радять чергувати шоколад із зеленим чаєм для посилення антиоксидантного ефекту.

Чому шоколад шкідливий?

Рекомендації американських і британських фахівців щодо вживання шоколаду:

Який шоколад корисний?

Темний шоколад від 70% какао і вище.

Скільки можна їсти шоколаду?

20-30 г на день, 3-5 разів на тиждень.

Коли краще їсти шоколад?

У другій половині дня (зменшує стрес), або вранці для поліпшення концентрації.

Що важливо враховувати під час вибору шоколаду?

Вибирати продукт без пальмової олії, з мінімальною кількістю цукру.


Джерело матеріала
loader