«Закриються сотні закладів і це тільки в Києві» – ресторатори про кризу у галузі
«Закриються сотні закладів і це тільки в Києві» – ресторатори про кризу у галузі

«Закриються сотні закладів і це тільки в Києві» – ресторатори про кризу у галузі

«Закриються сотні закладів і це тільки в Києві» – ресторатори про кризу у галузі - Фото 1

«Економічна правда» опублікувала матеріал про кризу в ресторанній сфері Києва.

Столичні ресторатори прогнозують масові закриття закладів через відтік персоналу та економічну нестабільність.

Співзасновник закладів «Завертайло» і Honey Станіслав Завертайло пожалівся, що від них уже звільнилося п’ятеро людей після того, як уряд дозволив чоловікам 18–22 років виїжджати за кордон.

На його думку, відтік молодих працівників кафе і ресторанів тільки починається і прогнозується, що може виїхати 20–30% персоналу цієї вікової категорії.

Брак працівників відчуває весь бізнес, і ресторани не виняток. Співвласниця True Burger Bar і Hendrick’s Bar Анна Каткова на конференції «Реве та стогне ресторатор» розповіла, як шукає кухарів. За її словами зараз дуже важко знайти кухарів, і коли вона пише особисто кандидатам, то зазвичай якщо резюме викладено вже кілька годин тому, то людину вже хтось інший запросив на роботу.

Впливає і економічна ситуація, так людей у закладах стало значно менше, а дохід виріс тільки, щоб перебити інфляцію. Разом з тим платоспроможність населення падає, ціни зростають, люди менше відвідують заклади.

Керівний партнер Kyiv Food Market та співвласник кількох ресторанів Алекс Купер прогнозує, що вже у листопаді в Києві закриються сотні ресторанів. Він каже, що зникнуть ті формати, які й так давно трималися на межі прибутковості.

Згадував Алекс Купер і ситуацію з оподаткуванням ресторанного бізнесу в країні, так майже весь ринок працює через ФОПів. А голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев раніше повідомляв, що через схеми з ФОПами держава щороку недоотримує близько семи мільярдів гривень.

Але, за словами Купера, різкі спроби зарегулювати ринок лише знищать його. Якщо всіх перевести на загальну податкову модель, ціни у ресторанах зростуть на 45%, а персонал скоротять.

Купер підкреслює, якщо таку податкову реформу запровадять, він перший припинить інвестувати в Україну, бо прибуток зникне, а ризики залишаться.

  • #Київ
  • #Ресторан

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader