/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2F678e6548e656cbe2ef90b5b6dc5a685e.png)
Карнівор дієта: чим шкідливе «харчування хижаків»
Веганство, вегетаріанство, середземноморський раціон чи кето — серед різноманіття харчових підходів популярності набирає й так звана карнівор-дієта. Її прихильники повністю відмовляються від їжі рослинного походження, вважаючи це шляхом до «зцілення» та кращого здоров’я. Але чи справді це так?
![]()
Що таке карнівор дієта?
Комусь вона може здатися ідеальним раціоном, у якому немає ненависних каш чи овочів. Насправді ж це надзвичайно обмежувальний тип харчування. З дозволених продуктів лише м`ясо, риба, морепродукти, яйця та деякі молочні продукти. По своїй суті — це екстремальна версія кето дієти.
Важливою відмінністю від інших низьковуглеводних підходів є переконання її прихильників, що людина від природи — мисливець і хижак, а отже, м`ясо має бути основним і чи не єдиним джерелом харчування. Це не просто спосіб схуднути, а віра в те, що вуглеводи, клітковина та рослинні жири не лише непотрібні, а й шкідливі.
![]()
Чи справді вона корисна?
Однією з найбільших проблем є високий вміст насичених жирів, що може підвищувати рівень «поганого» холестерину. Крім того, перероблене м’ясо містить значну кількість солі, що збільшує ризик гіпертонії.
Підвищений тиск і високий холестерин сприяють розвитку ішемічної хвороби серця, інфарктів та інсультів. А також існує встановлений зв’язок між вживанням червоного чи обробленого м’яса і підвищеним ризиком деяких видів раку, зокрема колоректального. Саме тому Національна служба охорони здоров’я Великої Британії радить не перевищувати норму — 70 г червоного або переробленого м’яса на день.
Також повна відмова від рослинних продуктів створює ризики дефіцитів вітамінів і мінералів, проблем із травленням через відсутність клітковини, а також розвитку подагри чи каменів у нирках через надмір пуринів.
Тож навіть якщо у короткостроковій перспективі ви помічаєте позитив — наприклад, зниження ваги чи більше енергії — згодом можуть виникнути проблеми, які не проявляються одразу.
Чи існують дослідження, що підтверджують ефективність карнівор дієти?
Таких досліджень дуже мало. Одне з небагатьох опубліковано у журналі Current Developments in Nutrition у 2021 році. Воно ґрунтується на опитуванні 2029 людей, які дотримувалися карнівор-дієти понад 6 місяців.
95% респондентів повідомили про покращення загального самопочуття, а 69% — про поліпшення хронічних станів, включно з надмірною вагою, високим тиском і рівнем цукру в крові.
Однак учасники самостійно оцінювали свою дієту та вплив на здоров`я. Жодних медичних тестів або вимірювань для перевірки дослідники не застосовували. Крім того, в опитуванні не брали участь люди, які припинили дієту до 6 місяців через негативні наслідки для здоров’я.
Британський кардіологічний фонд (British Heart Foundation) робить висновок: хоч така дієта може сприяти схудненню та контролю глюкози в деяких людей, вона є дуже обмежувальною, незбалансованою й потенційно небезпечною для здоров`я серця у довгостроковій перспективі.
BHF рекомендує звернути увагу на середземноморську дієту, яка включає багато фруктів, овочів, цільнозернових продуктів і насіння — та головне, довела свою ефективність у підтримці здоров’я в тривалій перспективі.
![]()