/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2F2c975a9a9dcd264bf39505cd8f78c608.jpg)
Все про крафтове випікання хліба в Україні й 50 оригінальних рецептів від пекарів — в книжковій новинці «Baking Bread»
Видавництво Creative Publishing випускає книгу «Baking Bread | Випікання крафтового хліба в Україні», присвячену темі хліба, борошна та закваски. Видання розповідає про професійний шлях українських пекарів, їхні історії та відданість улюбленій справі. Це масштабне дослідження української пекарської культури було реалізовано командою, що об`єднала видавничий досвід та гастрономічну експертизу. Авторки книги — видавчиня Люсія Бондар і дослідниця їжі Юлія Аврора Огородник.
![]()
У книзі представлені 24 учасники, які поділяють спільну пристрасть до хлібопечення. Серед них відомі пекарні, такі як «Марчук Хліб», «Спельта», Bakehouse, «Завертайло», DOU, Flora Fermented, а також пекарський напрямок у ресторані Marigold під керівництвом Ігоря Мезенцева. До видання також увійшли матеріали від талановитих ентузіастів — індивідуальних пекарок та пекарів.
![]()
Багато учасників пройшли значний професійний шлях на кухні, перш ніж присвятити себе випіканню хліба. Інші почали займатися цією діяльністю після початку повномасштабної війни, знайшовши у роботі з тістом джерело натхнення і справжню хліботерапію.
![]()
Окрім особистих історій, пекарі поділилися з редакцією своїми 50 оригінальними рецептами. Серед них — різноманітні види хліба: з льоном, білими грибами, томатами, яблуками, а також гречаний, цибулевий, мелайняний та інші. Редакція також приділила увагу традиційній пасці та короваю, а також випічці: пиріжкам, булочкам та бубликам.
![]()
![]()
![]()
Географія дослідження охоплює широке коло регіонів України, зокрема: Буковель, Львів, Київ, Тернопіль, Кривий Ріг, Харків, Буча, Одеса, Хмельницький, Дніпро, Кропивницький, Луцьк. У книзі також представлені традиційні рецепти кримськотатарської кухні, які Лєране Хайбуллаєва відтворює у львівському «Кримському дворику».
![]()
![]()
![]()
![]()
Видання містить експертні статті, що дають історичні підґрунтя:
— Ботанік і дослідник Олексій Коваленко розповідає про спельту та інші зернові культури. Найдавніші свідчення культивування спельти походять саме з території України.
— Вадим Назаренко, експерт з історії їжі, поділився історичною інформацією про розвиток пекарства в Україні, приділивши особливу увагу обрядовому хлібу українців — пасці.
![]()
Багато ілюстрацій до книги, включно зі світлиною на обкладинці, були створені фуд-фотографом Дмитром Бахта. Фотографія для обкладинки надана пекарнею «Марчук Хліб».
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Книга доступна за передзамовленням на сайті видавництва Creative Publishing.
