Комітет Ради підтримав продовження мораторію на продаж сільгосп земель
Комітет Ради підтримав продовження мораторію на продаж сільгосп земель

Комітет Ради підтримав продовження мораторію на продаж сільгосп земель

Парламентський комітет з питань аграрної політики рекомендував депутатам ухвалити законопроект, яким продовжується мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

За його словами, всього було розглянуто 16 законопроектів, якими пропонували відтермінувати закінчення мораторію на продаж та відчуження землі сільськогосподарського призначення на різний термін.

"Майже у всіх законопроектах пропонуються різні дати зняття мораторію — від 22 квітня 2019 року до 1 січня 2030 року.

Законопроект 9355-6 пропонує, по суті, встановити вічний мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення", — повідомив депутат.

"І щоб не допустити соціальної напруги, вказану дату потрібно все ж таки перенести.

Більш оптимальним строком я вважаю 1 рік, як пропонується у законопроекті № 9355-5", — повідомив Кулинич.

За його словами, у зазначеному проекті закону міститься обов’язок уряду подати до Верховної Ради законопроект про запровадження ринку землі.

Документ подовжує заборону на продаж чи відчуження в інший спосіб земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

У Раді наголосили, що подовження дії мораторію, який є чинним від 2002 року, дасть змогу врегулювати процедуру обігу земель на законодавчому рівні.

У травні цього року Європейський суд з прав людини у справі "Зеленчук та Цицюра проти України" вирішив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі.

Суд зазначив, що після розпаду СРСР Україна в основному розподіляла сільськогосподарські угіддя людям, які раніше працювали в колгоспах, але при цьому "тимчасово" запровадила заборону на їхній продаж, відомий як "мораторій на продаж землі".

Тоді уряд стверджував, що це перешкоджає концентрації землі в одних руках.

Проте у ЄСПЛ дійшли висновку, що держава не визначила справедливого балансу між загальними інтересами громади і правами власності позивачів.

Так, суд ухвалив, що уряд має забезпечити цей баланс, зробивши законодавчі зміни.

ЄСПЛ підкреслює, що рішення суду не означає вимогу до України негайно запровадити необмежений ринок продажу сільськогосподарських угідь.

Джерело матеріала
loader
loader