Загострення на Донбасі: члени Радбезу ООН виступили з потужною заявою в підтримку України
Загострення на Донбасі: члени Радбезу ООН виступили з потужною заявою в підтримку України

Загострення на Донбасі: члени Радбезу ООН виступили з потужною заявою в підтримку України

Країни ЄС – члени Ради безпеки ООН після засідання Радбезу, на якому обговорювалося виконання Мінських угод у зв’язку з загостренням на Донбасі 18 лютого виступили із заявою на підтримку України.

Спільну заяву озвучив постійний представник Естонії при ООН Свен Юргенсон.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це повідомляє Укрінформ.

Loading...

«Країни ЄС – нинішні члени Ради безпеки ООН Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина і Польща повністю підтримують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

Ми засуджуємо незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також дестабілізацію окремих районів Донецької та Луганської областей», – йдеться в заяві.

У заяві наголошується, що Росія здійснює фінансову і військову підтримку самопроголошених так званих «ДНР» і «ЛНР», порушує фундаментальні принципи міжнародного права, внаслідок чого 3,5 мільйона людей потребують гуманітарної допомоги і захисту.

Країни ЄС в Радбезі ООН також вітали результати Паризького саміту в Нормандські форматі 9 грудня 2019 року, де було підтверджено, що Мінські домовленості повинні лежати в основі подальшої роботи з вирішення конфлікту.

Представник Німеччини нагадав про те, що 18 лютого – 5 років з моменту бойових дій в Дебальцевому, і сказав, що Росія продовжує порушувати Мінські угоди.

Він відповів представнику Росії, який на початку засідання звинуватив Україну в порушенні Мінських угод, сказавши, що ситуація якраз зворотна – Росія повністю відповідальна за триваючі бойові дії на Донбасі, в тому числі – за сьогоднішнє загострення.

Представник Великобританії звинуватила Росію в тому, що та намагається ввести в оману світову спільноту щодо ситуації на Донбасі, і висловила згоду з позицією Німеччини.

Вона зазначила, що мета Росії – контролювати ситуацію в Україні.

Представник Великобританії повідомила про факти наявності у бойовиків сучасної російського зброї, а також заявила, що ініціатором бойових дій на Донбасі є Росія, яка продовжує підживлювати конфлікт.

Представник Естонії піддав різкій критиці сьогоднішнє загострення в Луганській області.

Він назвав фінансований Росією напад збройних формувань бойовиків черговий главою в агресії РФ проти територіальної цілісності України.

Він зазначив, що Росія продовжує порушувати Мінські угоди.

Він закликав РФ вивести війська з окупованих територій і перестати чинити політичний тиск на Україну.

Представник Франції розповів про позитивні зміни, що відбулися останнім часом, такі як зустріч в нормандському форматі і обмін полоненими.

Він закликав Росію використовувати свій вплив на бойовиків, ні разу не згадавши про пряму відповідальності РФ за війну на Донбасі.

При цьому представник Франції висловив підтримку його країни щодо України.

Згодом терористи “ЛНР” спробували звинуватити у кривавому бою під Золотим Об’єднані сили.

З цією метою вони вкинули в інформаційний простір відео з фейковими заявами “офіційного представника народної міліції “ЛНР” Якова Осадчого.

Раніше журналіст Айдер Муждабаєв відзначав, що бій 18 лютого – тільки початок кривавої операції агресора.

На його думку, раптовий наступ російських окупантів на Донбасі свідчить про те, що президент Росії Володимир Путін планує підкорити Україну до 9 травня.

Теги за темою
Росія Народна Правда
Джерело матеріала
loader
loader