У столиці Іраку ракети обстріляли "зелену зону" - ЗМІ
У столиці Іраку ракети обстріляли "зелену зону" - ЗМІ

У столиці Іраку ракети обстріляли "зелену зону" - ЗМІ

У ніч на понеділок, 2 березня, у столиці Іраку Багдаді ракетами обстріляли "зелену зону".

Дві ракети "Катюша" впали поруч із урядовими будівлями та іноземними дипмісіями, серед яких посольство США, повідомляє AA Canlı.

За попередньою інформацією, жертв у результаті обстрілу немає.

Критикують операцію і в США - спікерка Палати представників Конгресу США назвала ракетний удар "невиправданим та провокативним".

Своєю чергою, державний секретар США Майк Помпео заявив, що ліквідація іранського генерала зірвала його "неминучу" атаку і врятувала життя американців.

"Ризик нічого не робити був величезний", - заявив він.

Трамп же звинуватив Сулеймані у тисячах смертей і сказав, що його ненавиділи навіть в самому Ірані.

Сулеймані називали одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході.

ua розповідає, хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс у світі і як тепер може спалахнути чергова гаряча війна на Близькому Сході.

4 січня постійний представник Ірану при ООН Маджид Тахтім-Раванчі заявив, що Тегеран помститься за вчинене США вбивство генерала Касема Сулеймані.

"Безумовно, Іран не закриє на це очі.

Буде помста, Іран відповість так, як вважатиме за потрібне.

Час і місце такої відповіді буде визначати Іран", - вказав посол.

Водночас, в Ірані також заявили, що більше не дотримуватимуться положень ядерної угоди, яка була досягнута з низкою світових лідерів 2015 року.

Йдеться, серед іншого, про збагачення урану, кількість накопиченого збагаченого урану, а також досліджень і розробок у своїй ядерній програмі.

5 січня парламент Іраку проголосував за резолюцію, яка закликає уряд країни припинити будь-яку іноземну військову присутність.

Йдеться, зокрема, і про міжнародну коаліцію на чолі зі США.

Дональд Трамп пригрозив Іраку санкціями в "разі ворожості" з боку Багдада - таким чином він відреагував на рішення іракського парламенту щодо виведення військ.

Уночі проти 8 січня Іран розпочав свою "помсту" - здійснив низку ракетних ударів по місцях дислокації американців в Іраку.

Зокрема, ракети були направлені в бік авіабази Айн аль-Асад на заході Іраку та інфраструктури поблизу Ербіля, серед якої і американське консульство.

За даними США, жоден із американців унаслідок атак не постраждав, однак іранці через свої державні ЗМІ повідомляють про десятки загиблих під час нападу.

У МЗС Ірану вже запевнили, що здійснили пропорційну відповідь на убивство генерала Сулеймані.

Джерело матеріала
loader
loader