Франція та Німеччина засудили дії бойовиків по обмеженню діяльності місії ОБСЄ на Донбасі
Франція та Німеччина засудили дії бойовиків по обмеженню діяльності місії ОБСЄ на Донбасі

Франція та Німеччина засудили дії бойовиків по обмеженню діяльності місії ОБСЄ на Донбасі

31 березня.

Міністерства закордонних справ Німеччини та Франції відреагували на чергове перешкоджання роботі спостерігачів ОБСЄ з боку бойовиків на окупованому Донбасі.

Відповідна спільна заява була опублікована на сайті посольства Франції в Україні, передає УНН.

Так, міністерства закликали "всі сторони конфлікту у Східній Україні" виконати заклик Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреша до глобального припинення вогню у контексті пандемії COVID-19.

"Франція і Німеччина глибоко стурбовані обмеженнями, які ввели з 21 березня 2020 року стосовно Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) члени збройних угруповань на територіях, які не контролюються урядом.

Епідемія COVID-19 не повинна стати приводом для обмеження свободи пересування місії і перешкоджання здійсненню нею її мандату.

СММУ повинна мати безпечний, надійний і безперешкодний доступ на всю територію України, в тому числі у зони, що не контролюються урядом.

Росія повинна використовувати свій вплив і гарантувати місії вільний і безпечний доступ", - йдеться у заяві.

Крім того, Франція і Німеччина закликають до скасування обмежень на доступ до зон, які не контролюються урядом, представництвам ООН, неурядовим організаціям та Міжнародному комітету Червоного Хреста.

"МКЧХ повинен мати повний і безперешкодний доступ до осіб, затриманих внаслідок конфлікту, у непідконтрольних уряду зонах, згідно з висновками останнього саміту глав держав і урядів "нормандського формату", - зазначено у заяві.

Повідомляється, що країни вітають відновлення роботи Донецької фільтрувальної станції, яка забезпечує водою сотні тисяч людей.

Вони закликають всі сторони вжити всіх необхідних заходів для гарантування безпечних умов праці співробітникам, задіяним у критично важливих галузях інфраструктури, з тим, щоб гарантувати безперервність їх функціонування.

"Ми знову звертаємося до сторін із закликом виконати спільні висновки, зроблені на останньому саміті у "нормандському форматі" (9 грудня 2019 року), які, зокрема, стосуються досі невиконаних домовленостей про нові пропускні пункти, зони розведення, розмінування та новий обмін полоненими", - додають у заяві.

Франція і Німеччина запевнили у підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Вони зберігають прихильність до мирного і сталого врегулювання конфлікту в рамках повного виконання "мінських домовленостей".

Теги за темою
Україна Коронавірус Донбас Німеччина Франція Бойовики ОБСЄ
Джерело матеріала
loader
loader