Забивали до каліцтва чи загибелі: Україна звернеться до Офісу прокурора МКС через катування звільнених полонених окупантами
Забивали до каліцтва чи загибелі: Україна звернеться до Офісу прокурора МКС через катування звільнених полонених окупантами

Забивали до каліцтва чи загибелі: Україна звернеться до Офісу прокурора МКС через катування звільнених полонених окупантами

Звільнених з російського полону українців, яких повернули 16 квітня під час обміну утримуваними особами з ОРДЛО, окупанти роками катували, утримували в нелюдських умовах та підвали тортурам. 

Про це розповів начальник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Рудь.

За його словами, відповідні факти є серйозними порушеннями міжнародного гуманітарного права. Тому правоохоронці мають намір передати до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду докази про знущання над українськими полоненими. Для цього наразі з 20 звільненими українцями працюють прокурори. Крім того, цим займатимуться на національному рівні.

"Більшість звільнених осіб підтверджують факти побиття, нелюдського поводження, застосування психологічного та сексуального насильства, приниження людської гідності, побиття, катування, що в окремих випадках призводило до каліцтв та загибелі", - сказав Юрій Рудь. 

За інформацією ОГП, наразі за порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 КК України) вже притягнуто до кримінальної відповідальності понад 80 осіб, стосовно 16 із них обвинувальні акти скеровані до суду.

 Нагадаємо, вдень відбувся перший етап обміну полонених в районі КППВ "Майорське" у Донецькій області. Україні повернули 9 людей. Обміни відбувались окремо у Луганській і Донецькій області, бо між так званими республіками зараз існує прововірусний кордон. 

Відтак, 20 людей ще опинились на свободі, всі вони вимушені пройти двотижневу обсервацію. 

Відео Обмін відбувся: Україна повернула 20 громадян із самопроголошених республік

Відбувся обмін полоненими. Мінялися у два етапи - на Донеччині та Луганщині. Українська сторона віддала 14-х осіб, троє відмовились їхати на окуповані території. Офіс президента оприлюднив список громадян, яких вдалося повернути додому. Серед них зокрема 21-річний розвідник Микола Григоренко та 48-річний прапорщик Віктор Шайдов. Серед звільнених одна жінка – цивільна Алевтина Попова, у самопроголошеній ЛНР її засудили за державну зраду.  

Обмін відбувся: Україна повернула 20 громадян із самопроголошених республік
ТСН. 16:45
Джерело матеріала
loader
loader