Українська експедиція дісталася Антарктиди, дорога тривала більше місяця
Українська експедиція дісталася Антарктиди, дорога тривала більше місяця

Українська експедиція дісталася Антарктиди, дорога тривала більше місяця

Українська антарктична експедиція нарешті дісталася станції "Академік Вернадський". Через карантин і коронавірус цьогорічна дорога полярників тривала більше місяця - з 16 березня. Про це повідомляється на сторінці антарктичного наукового центру у Facebook.

Перезмінка була під ризиком зриву, розглядалася можливість, щоб хтось зі старої експедиції залишився на другу зимівлю на станції, однак цього вдалося уникнути.

"У 25-ї експедиції була, мабуть, найтриваліша та найскладніша подорож до Антарктиди," - говорить голова Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

"Для кожної команди головним випробуванням на шляху до Антарктиди є прохід штормової протоки Дрейка, яка є однією з "найскаженіших" у світі. Однак до нас протока була досить спокійною та привітною, ми навіть жартували, що можна перейменувати її в Дрейк lake - озеро Дрейка", - відзначає лікар 25-ї експедиції Ігор Дейнека.

Кілька днів будуть розвантажувати запаси з судна на станцію - харчі, паливо та інші матеріали для зимівлі.

Після цього додому вирушить попередня 24 українська експедиція, яка вже провела в Антарктиці більше року, а також сезонний загін науковців, які працюють на станції кілька місяців.

14 квітня експедиція вийшла з Чилі, де вона проходила обсервацію, й почала перетинати протоку Дрейка на судні "Бетанзос". До цього вся експедиція була під загрозою зриву через пандемію коронавірусу.

Як повідомлялося, зимувальний склад Української антарктичної експедиції - 2020 є наймолодшим за всю історію.

Джерело матеріала
loader
loader