У Марокко побудували «сонячний» будинок з коноплі
У Марокко побудували «сонячний» будинок з коноплі

У Марокко побудували «сонячний» будинок з коноплі

У Марокко звели автономний екологічний будинок з матеріалів виготовлених з коноплі і з високоефективною даховою сонячною установкою для повного енергозабезпечення.

Проект SUNIMPLANT реалізувала Національна Школа Архітектури Марокко, Національна школа прикладних наук Тетуана (Марокко) і дослідницький центр Кремнієвої фотовольтаїки інституту Фраунгофера (Німеччина), передає ecotechnica.

Еко-будинок житловою площею на 90 м2 має подвійний фасад, у якому використовується суміш конопель, землі, пуццолана (пилоподібний вулканічний продукт) і вапна, отриманих з місцевих джерел, а також біокомпозити, що включають волокна конопель, які були зроблені за допомогою технології вакуумної інжекції.

Бюро Adrar Nouh виготовило конопляні матеріали і допомагали у будівництві будівлі.

Конопляний будинок має сферичний зовнішній каркас, покритий 24 гнучкими сонячними панелями, які розташовані по периметру і спрямовані на всі боки, щоб використовувати максимум сонячного світла.

Фотомодулі закріплені на вигнутих біокомпозитних плитах, які також виготовлені з конопель і захищають панелі від екстремальних погодних умов напівпустелі.

У Марокко побудували «сонячний» будинок з коноплі - Фото 1.

«З конопель ми побудували стіни, які не поступаються бетонним, - говорить архітектор Моніка Бруммер, учасник проекту.

- Конопля добре підходить не тільки для циклу день-ніч і перепадів температур, але і завдяки своїй органічній природі дозволяє повністю перебудувати будинок після того, як він вичерпає термін служби - у такому вигляді будинок може прослужити кілька десятиліть, а потім може бути повністю реконструйований».

За словами розробників, енергоефективність будівлі була б вищою, якщо б не довелося відмовитись від установки плит з конопляного саману для внутрішніх перегородок і підлог, а також інших незначних модифікацій через брак коштів.

У Марокко побудували «сонячний» будинок з коноплі - Фото 2.

Будівля обійшлася у 120 000 доларів.

Спроектована для однієї сім'ї будинок створювався для участі у конкурсі Solar Decathlon, організованого Департаментом енергетики США і Центром з дослідження сонячної енергетики Марокко.

Останній етап конкурсу пройшов у Бен-Герір.

Джерело матеріала
loader
loader