Румунія почала створення спірної угорської автономії
Румунія почала створення спірної угорської автономії

Румунія почала створення спірної угорської автономії

Палата депутатів парламенту Румунії проголосувала за так званою "мовчазної процедурою" за закон про автономію Секейского краю, де компактно проживає угорська національна меншина, передає місцеве видання Digi 24.

Згідно з прийнятим документом повинен бути створений автономний регіон з правосуб'єктністю в Румунії. До його складу повинні увійти жудеци Ковасна та Харгіта, а також місто Муреш.

Планується, що у автономії буде президент з терміном повноважень на чотири роки. Угорська мова стане офіційною і буде використовуватися в державних установах громадянами, які проживають у цьому краї.

Документом передбачається вільне використання "символіки угорської нації". Автономний статус надається регіону після затвердження закону та підтвердження його на місцевому референдумі. Скасування автономії також повинно бути затверджене на референдумі.

Зазначимо, що секеї - одна з етнографічних груп, складових угорська національна меншина на території сучасної Румунії. Секеї домагаються автономії, проте румунські власті відмовляються вести діалог про автономію будь-якого регіону країни.

Законопроект ініціювали депутати Демократичного союзу угорців Румунії, які кажуть, що він відбиває історичну ідентичність регіону" та забезпечить рівні можливості для громадян і захист угорської ідентичності.

Права 1,2 млн етнічних угорців в Румунії, у тому числі близько 700 тисяч секеев в східної Трансільванії, десятиліттями перебувають у центрі політичної ворожнечі між двома країнами.

Теги за темою
Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader