Нідерландці змоделюють виробництво "зеленого" водню на базі вітропарку у Північному морі
Нідерландці змоделюють виробництво "зеленого" водню на базі вітропарку у Північному морі

Нідерландці змоделюють виробництво "зеленого" водню на базі вітропарку у Північному морі

Нідерландці змоделюють виробництво екологічно чистого водню на базі морської вітрової станції у Північному морі.

Пілотний проект PosHYdon, покликаний об'єднати морський вітер, газ та водень, реалізує енергетична компанія Eneco спільно з Neptune Energy, передає renews.

Eneco буде поставляти імітаційні дані про вітер зі своєї морської вітроелектростанції Люхтердуйнен(Luchterduinen) для моделювання використання електроенергії, виробленої ВЕС для електролізу на платформі Q13a, що працює на Нептуні, з використанням морської води.

Морська вода демінералізується на платформі з метою отримання водню.

ВЕС Люхтердуйнен розташована приблизно у 23 км від узбережжя Зандворта і Нордвейка і приблизно у 25 км на північ від платформи Q13a - першої повністю електрифікованої платформи у нідерландському Північному морі, розташованої приблизно у 13 км від узбережжя Схевенінгена.

PosHYdon - це ініціатива Nexstep, нідерландської асоціації з виведення з експлуатації та повторного використання, і TNO, нідерландської організації прикладних наукових досліджень.

Eneco є останнім партнером, який приєднався до пілота, який також включає в себе Gasunie, Noordgastransport і NOGAT.

Партнерами платформи Q13a є EBN (40%) і TAQA Offshore (10%).

"Eneco дозволить отримати реалістичні дані для пілотного проекту, що, в свою чергу, дасть можлівість краще зрозуміти наступні етапи проекту, - зауважив керуючий директор Neptune Energy у Нідерландах Лекс де Гроот.

– Маємо на меті отримати цінні уроки для успішної інтеграції морських енергетичних систем з метою прискорення енергетичного переходу, і нідерландське Північне море ідеально підходить для цього».

Здатність перетворювати енергію від вітряних електростанцій у водень, а потім транспортувати її через існуючу газову інфраструктуру дає великі переваги, особливо для тих вітряних електростанцій, які розташовані набагато далі від берега, зауважив він.

"Крім технічного аспекту офшорного електролізу, ми також зацікавлені у розробці зелених водневих сертифікатів, а також у додаванні водню у мережу природного газу», - зауважив директор Eneco offshore wind Рубен Дейкстра.

Джерело матеріала
loader
loader