"Слуги народу" просять КСУ розтлумачити поняття "гідних умов життя людини" у Конституції
"Слуги народу" просять КСУ розтлумачити поняття "гідних умов життя людини" у Конституції

"Слуги народу" просять КСУ розтлумачити поняття "гідних умов життя людини" у Конституції

Народні депутати від фракції "Слуга народу" звернулися до Конституційного суду України з проханням розтлумачити слова "гідні умови життя людини" у преамбулі Конституції.

Про це повідомили у пресслужбі КСУ.

"142 народних депутати звертаються до Конституційного суду України з письмовим клопотанням щодо положень абзацу 4 преамбули Конституції України, а саме слів "гідних умов її життя" в їх системному зв’язку з положеннями частини другої статті 3, частини четвертої статті 13, частини п’ятої статті 17 Основного закону держави", - йдеться у поданні.

Як вказують ініціатори подання, підставою є практична необхідність у роз’ясненні та офіційній інтерпретації положень, щоб з’ясувати, які умови життя людини слід вважати гідними з урахуванням соціальної спрямованості економіки держави, а також що є показником гідних умов життя в аспекті головного обов’язку держави утверджувати і забезпечувати права та свободи людина та громадянина.

"Усунення інтерпретаційних розбіжностей у розумінні формулювання "гідні умови життя людини" забезпечить наявність критерію очевидності і створить певні орієнтири для вироблення комплексного підходу для законотворчої діяльності в Україні. Виконуючи конституційні повноваження щодо ухвалення законів, які зокрема стосуються системи соціального захисту та соціального забезпечення в Україні, Верховна Рада матиме єдиний підхід до розуміння поняття гідних умов життя, наведеного у преамбулі Основного Закону", - додали нардепи.

Нагадаємо, раніше 48 народних депутатів звернулися до Конституційного суду щодо конституційності закону України про запуск ринку землі. Як уточнили у КС, ініціатори подання вважають, що оспорюваний Закон не відповідає низці статей Конституції України. 

Джерело матеріала
loader
loader