У "Слузі народу" хочуть посилити парламентський контроль над Кабміном: що передбачає законопроєкт
У "Слузі народу" хочуть посилити парламентський контроль над Кабміном: що передбачає законопроєкт

У "Слузі народу" хочуть посилити парламентський контроль над Кабміном: що передбачає законопроєкт

Депутати від партії "Слуга народу" підготували законопроєкт "Про інтерпеляцію", який передбачає посилення парламентського контролю над Кабінетом міністрів.

Про це повідомила заступниця голови фракції "Слуга Народу" Євгенія Кравчук.

Вона пояснила, що інтерпеляція означає право парламенту порушити питання про відповідальність міністра і використовується у багатьох європейських країнах.

За її словами, ініціювати процедуру зможе певний комітет або 45 народних депутатів. Далі питання розглядається в профільному комітеті, а коли він дає висновок – виноситься на пленарне засідання. Якщо рішення про незадовільну роботу члена Кабміну набирає 226 голосів, прем'єр-міністр протягом 15 днів зобов'язаний внести подання про його звільнення.

У разі, якщо прем'єр цього не робить, питання включається до порядку денного парламенту без голосування, і парламент сам ухвалює рішення про звільнення міністра.

"Щодо міністрів оборони і закордонних справ – Рада рекомендує президенту звільнити їх, якщо дає негативну оцінку за результатами інтерпеляції", - додала Кравчук.

Вона пояснила, що одразу звільнити міністрів, без залучення в цей процес прем'єра, неможливо, бо Україна – парламентсько-президентська республіка. "Повне усунення з цього процесу прем'єра призведе до порушення балансу між Радою й урядом та буде визнано неконституційним", - додала

Кравчук вже підписала цей законопроєкт і каже, що найближчим часом він буде зареєстрований.

Довгоочікуваний законопроект про посилення парламентського контролю) Ви знаєте, що таке інтерпеляція? Я поясню, бо це...

Опубліковано Yevheniya Kravchuk Четвер, 7 травня 2020 р.

Раніше народні депутати від фракції "Слуга народу" звернулися до Конституційного суду України з проханням розтлумачити слова "гідні умови життя людини" у преамбулі Конституції. 

Джерело матеріала
loader
loader