Трамп вживає сумнівні ліки від коронавірусу й продовжує відмовлятися від носіння маски
Трамп вживає сумнівні ліки від коронавірусу й продовжує відмовлятися від носіння маски

Трамп вживає сумнівні ліки від коронавірусу й продовжує відмовлятися від носіння маски

Президент США Дональд Трамп вже понад тиждень вживає сумнівний препарат гідроксихлорохін для профілактики захворювання на COVID-19.

Про це очільник Сполучених Штатів розповів у понеділок, 18 травня, пише CNBC.

"Так сталося, що я його вживаю. Ви були б здивовані тим, скільки людей його вживають, особливо, фронтовики", -  пояснив Трамп, додавши, що чув "чимало хороших історій" про цей препарат. 

Американський президент уточнив, що, окрім гідроксихлорохіну, вживає також цинк, а нещодавно ковтнув початкову дозу азитроміцину. Зазначається, що Трамп досі відмовляється носити маску, хоча відповідний наказ отримали усі працівники Білого дому.

Нагадаємо, що лише цього місяця у США одразу два дослідження піддали сумніву ефективність гідроксихлорохіну в лікуванні COVID-19.

Зокрема, фахівці Департаменту охорони здоров'я в штаті Нью-Йорк та університету в Олбані дійшли до висновку, що гідроксихлорохін може не допомагати у лікуванні COVID-19, а, натомість, підвищувати ризик серцевого нападу.

Також раніше повідомлялося, що розрекламовані Трампом ліки проти малярії не показують позитивних результатів під час лікування коронавірусу. Про це свідчать аналітичні дані щодо використання препарату у клініках для ветеранів у Сполучених Штатах. Серед тих, хто отримував гідроксихлорохін, спостерігалось більше смертей, ніж серед тих, кого лікували стандартними методами, звітують дослідники.

Загальнонаціональне дослідження не можна вважати суворим експериментом. Але 368 пацієнтів - це найбільший показник гідроксихлорохіну з антибіотиком азитроміцином або без нього для лікування COVID-19. 

Дослідники проаналізували записи щодо 368 ветеранів чоловічої статі, які були шпиталізовані з коронавірусом та померли або навпаки, були виписані до 11 квітня.

Близько 28%, хто отримував гідроксихлорохін на додачу до стандартного лікування, померли. З тих, кого лікували лише звичними препаратами, померли лише 11% пацієнтів. Близько 22%, хто отримував гідроксихлорохін разом з азітроміцином, також померли. Але різниця між цією групою та тими, хто був на стандартному лікуванні, недостатньо велика, щоб виключити інші фактори, які могли б вплинути на смертність. Крім того, не виявлено залежності від вживання гідроксихлорохіну та потребі у штучній вентиляції легень

Раніше у США гідроксихлорохін та хлорохін (ліки проти вовчака, ревматичних захворювань, малярії) прибрали з офіційного списку рекомендацій для лікування нового коронавірусу. Лікарі наголошують, що дія цих препаратів щодо COVID-19 не доведена й може викликати важкі побічні ефекти.

Як повідомлялося, тестування гідроксихлорохіну зупинили у Бразилії. Причиною стала смерть 11 учасників експерименту. 

Джерело матеріала
loader
loader