Справу екс-заступника міністра ТОТ Гримчака передали в суд
Справу екс-заступника міністра ТОТ Гримчака передали в суд

Справу екс-заступника міністра ТОТ Гримчака передали в суд

Справа екс-заступник міністра тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака передали в суд, повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.

Слідство встановило, представник інтересів приватного ТОВ під час спілкування із заступником міністра з питань ТОТ розповів йому про проходження фірмою складної процедури узгодження дозвільних документів на здійснення будівельних робіт на земельних ділянках в Києві.

Коли заступник міністра дізнався про це, то він запропонував свої "послуги" щодо забезпечення погодження проектної документації за грошову винагороду в розмірі 1 млн дол. США. Екс-чиновник запевнив, що ця сума нібито повинна бути розподілена між керівниками та посадовими особами виконавчих органів влади, серед яких: Міністерство культури України, Міністерство юстиції України, Український державний інститут культурної спадщини та інші.

Коли чиновник "провертав" цю схему, у нього з'явився привід реалізувати ще одну. Він дізнався від представника фізичної особи щодо іншої проблеми, пов'язаної з розглядом цивільної справи про стягнення боргу з іншого приватного підприємства на користь фізичної особи, йдеться в повідомленні.

Тоді колишній заступник міністра запропонував допомогти у вирішення цього питання за винагороду у розмірі 100 тис. дол.

"За словами чиновника, він нібито повинен був звернутися до заступника Генерального прокурора, щоб остання вплинула на голову цивільного Касаційного суду (у складі Верховного Суду), який, у свою чергу, може вплинути на суддів цього ж суду для прийняття відповідного рішення", - йдеться в повідомленні. Надалі сума винагороди зменшилася вдвічі.

Зазначено, що 14 серпня 2019 колишній топ-чиновник отримав від представника ТОВ частина коштів з обумовленого 1 млн дол. США - у 450 тис. дол. США за нібито вирішення земельного питання та другий транш - 30 тис. дол. США за вирішення питання з судовою гілкою влади. Відразу після отримання цих коштів заступника міністра з питань ОТ і його "помічника", залученого до реалізації корупційної схеми, затримали.

Суд буде розглядати обвинувачення за таким сттьям: ч. 4 ст. 190 (шахрайство); ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 369; ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 369 (підбурювання до завершеного посягання на надання неправомірної вигоди службовим особам) Кримінального кодексу України.

Відзначимо, що мова йде про затримання Юрія Гримчака. Раніше Гримчак на своїй сторінці в Facebook заявив, що НАБУ закрило справу проти нього у вигляді відсутності складу злочину. До того, в середині жовтня повідомлялося, що Генеральна прокуратура сняла з Гримчака підозра в шахрайстві і висунула йому підозра у зловживанні впливом.

Джерело матеріала
loader
loader