20-тисячний мітинг у Парижі завершився сутичками, поліція застосувала сльозогінний газ
20-тисячний мітинг у Парижі завершився сутичками, поліція застосувала сльозогінний газ

20-тисячний мітинг у Парижі завершився сутичками, поліція застосувала сльозогінний газ

Розлючені демонстранти почали закидати поліцію камінням та зводити барикади.
Протести у Парижі / фото REUTERS
Протести у Парижі / фото REUTERS

Приблизно 20 тисяч активістів вийшли на вулиці Парижа 2 червня. Вони протестували проти расизму та жорстокості з боку поліції. Масштабний мітинг був реакцією на смерть афроамериканця Джорджа Флойда у Міннеаполісі.

Попри заборону демонстрацій, оголошену паризьким поліцейським управлінням, люди вийшли на протест. Не обійшлося без сутичок. Про це повідомляє Канал 24 із посиланням на Le monde.

Мітингувальники зібралися перед паризьким судом. Вони тримали у руках таблички з надписом "Антирасизм", "Чорне життя також має значення", "Немає справедливості, немає миру", а також символічні слова "Я не можу дихати". Саме їх у момент жорсткого затримання повторював Джордж Флойд.

Вже ввечері в місті ситуація почала загострюватися, в якийсь момент поліція застосувала сльозогінний газ. Розлютившись, деякі демонстранти почали блокувати поліцейські машини. Ще пізніше почали закидати поліцію камінням, з нього ж почали зводити барикади.

Також демонстранти нагадали про темношкірого француза Адамі Траоре, який помер у 2016 році незабаром після арешту. Досі невідомі обставини його смерті, тому французи почали порівнювати його історію з загибеллю Джорджа Флойда при затриманні в Міннеаполісі.

Як повідомляв УНІАН, 25 травня в Міннеаполісі 46-річний афроамериканець Джордж Флойд помер після затримання поліцією міста. Один з копів придавив його шию коліном, попри те, що Флойд кілька разів повторював, що задихається. Врешті-решт він втратив свідомість, а згодом помер.

Чотирьох поліцейських вже звільнили. Головному підозрюваному висунули звинувачення у вбивстві з необережності. Щодо інших ще тривають слідчі дії.

Очевидці зняли затримання на відео, яке розлетілося по країні та викликало хвилю обурення. Масові протести охопили десятки штатів, вони супроводжуються заворушеннями та сутичками з поліцією. Проти мітингувальників застосовують сльозогінний газ і гумові кулі. Подекуди демонстранти підпалюють машини, грабують магазини та офіси. Відомо про постраждалих з обох сторін.

У багатьох штатах запровадили комендантську годину. Для врегулювання ситуації на вулицю вивели Нацгвардію.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Джерело матеріала
loader
loader