Суд у справі МН17: підозрюваним відмовили в імунітеті учасників бойових дій
Суд у справі МН17: підозрюваним відмовили в імунітеті учасників бойових дій

Суд у справі МН17: підозрюваним відмовили в імунітеті учасників бойових дій

Відзначається, що імунітет учасника бойових дій або комбатанта захищає їх у збройному конфлікті від судового переслідування.
REUTERS
REUTERS

Чотирьом підозрюваним, які перебувають під судом за збиття літака рейсу MH17 у 2014 році, відмовили в імунітеті бійців однієї з воюючих сторін.

Про це заявив прокурор Ворд Фердінандуссе у середу під час третього дня пояснень прокуратури з приводу розслідування катастрофи, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання De Telegraaf.

Відзначається, що імунітет учасника бойових дій або комбатанта захищає їх у збройному конфлікті від судового переслідування.

Адвокати Сабіна Тен Дусшате і Будевейн ван Ейк вважають, що підозрюваний Олег Пулатов може розраховувати на таку форму імунітету.

Однак, за словами прокурора Фердинандуссе, для звільнення від судового переслідування необхідно відповідати п'яти умоам, а Пулатов, Ігор Гіркін і Сергій Дубинський, а також українець Леонід Гарценко не підпадають під ці умови.

Зокрема, повинен бути міжнародний збройний конфлікт, повинна бути сторона, перед якою комбатанти повинні звітувати, повинна бути внутрішня система воєнного стану, а бійці повинні дотримуватися норми військового права, закріплені в Женевській конвенції.

Фердінандуссе вважає, що важко визначити, чи існує міжнародний збройний конфлікт на сході України.

За даними Генпрокуратури, умова про те, що бійці повинні дотримуватися норми міжнародного військового права, не виконано. Таким чином, на думку державної прокуратури, немає ніяких сумнівів в тому, що четверо підозрюваних не можуть претендувати на імунітет учасників бойових дій, а тому їх можна переслідувати на підставі кримінального права Нідерландів.

Як повідомляв УНІАН, 9 березня розпочався судовий процес щодо перших чотирьох підозрюваних у справі про збиття літака рейсу МН17, однак підозрювані громадяни РФ Ігор Гіркин, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко не з'явилися на судове засідання. У той же час суд готовий заочно вести процес по справі MH17 без присутності підозрюваних.

У засіданні брали участь захисники Пулатова – два адвокати з нідерландської юридичної компанії Sjöcrona Van Stigt. Також на слуханнях була присутня російська адвокатка Олена Кутьїна.

Суддя Гендрік Стейнгаюс повідомив, що матеріали справи MH17 налічують 36 тис. сторінок і мають величезну кількість мультимедійних файлів у цифровому форматі. До суду від прокурорів надійшла інформація, що станом на зараз 49 родичів бажають скористатися правом виступу у суді, 82 – бажають подати письмову декларацію щодо очікувань від суду і 84 – бажають подати заяву з вимогою виплати компенсації.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Спільна слідча група встановила, що літак збила ракета, випущена з російського комплексу "Бук".

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Джерело матеріала
loader
loader