СБУ блокувала роботу масштабної мережі ботоферм, якою керували з Росії
СБУ блокувала роботу масштабної мережі ботоферм, якою керували з Росії

СБУ блокувала роботу масштабної мережі ботоферм, якою керували з Росії

У Києві та ще чотирьох областях діяла мережа ботоферм на 10 тисяч аккаунтів та 40 тисяч телефонних номерів, якою керували з Російської Федерації. Організатори використовували як облікові записи у соцмережах та е-мейли, так і електронні гаманці з фейковими персональними даними. Їхню діяльність блокували кіберфахівці Служби безпеки України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

У відомстві розповіли, що зловмисники були забезпечені всім необхідним телекомунікаційним обладнанням і програмним забезпеченням. Так, для реєстрації акаунтів зловмисники використовували українські, російські та європейські SIM-картки мобільних операторів, які в Європі майже неможливо придбати без ідентифікації громадян, а у РФ без сприяння з боку спецслужб. 

Завдяки фейковим сторінкам злочинці здійснювали інформаційні "вкиди", сприяли поширенню негативних настроїв та дискредитували українську владу і в країні, і за кордоном. Головним завданням зловмисників було поглиблення конфлікту на сході України.

Під час обшуків у Києві, Львівській, Чернігівській, Сумській та Одеській областях силовики вилучили докази, які свідчать про причетність конкретних осіб до злочинної діяльності.

Нагадаємо, раніше в Одесі СБУ припинила діяльність конвертаційного центру з загальним обігом понад 500 мільйонів гривень. Організатори "конверту" від початку 2020 року проводили незаконні фінансові операції через низку підконтрольних фірм. Гроші переводили, зокрема, і до Російської Федерації. 

Джерело матеріала
loader
loader