Москва готує "нову хвилю" примусової паспортизації на Донбасі, – розвідка
Москва готує "нову хвилю" примусової паспортизації на Донбасі, – розвідка

Москва готує "нову хвилю" примусової паспортизації на Донбасі, – розвідка

Російська Федерація планує відновити організовані поїздки мешканців непідконтрольних Києву територій до відповідних органів у Ростовській області з метою примусової паспортизації. Про це під час брифінгу повідомив речник Міноборони Дмитро Гуцуляк з посиланням на Інформацію Головного управління розвідки Міноборони.

"За повідомленням Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування російських окупаційних військ відновлює заходи з примусової паспортизації особового складу 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) АК. Зокрема, командири з’єднань і частин окупантів уточнюють дані про наявність паспортів РФ у найманців з числа місцевих мешканців і членів їх сімей та інформацію щодо надання ними документів для отримання російського громадянства", - заявив Гуцуляк.

"З початку липня ц.р. командування окупаційних військ має намір відновити організовані виїзди зазначеної категорії до відділів з питань міграції МВС РФ у Ростовській області Росії, які були призупинені у квітні ц.р.", - додав він.

Нагадаємо, у квітні 2019 року президент Росії Путін підписав указ, який спрощує процедуру оформлення російського громадянства для жителів самопроголошених республік. У липні Путін поширив спрощену процедуру отримання російського паспорта на жителів усієї Донецької і Луганської областей. Майже 200 тис. осіб, або восьма частина жителів ОРДЛО, отримали російські паспорти.

У МЗС України неодноразово заявляли, що рішення про масову видачу російських паспортів громадянам України є грубим втручанням у внутрішні справи та продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу. Постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор заявляє, що російська "паспортизація" в ОРДЛО блокує виконання Мінських домовленостей.
Євросоюз не визнає видані на окупованому Донбасі російські паспорти, що є посяганням на суверенітет України та суперечить Мінським домовленостям, і закликає інші країни-учасниці ОБСЄ не визнавати ці паспорти.

Теги за темою
Війна на Донбасі
Джерело матеріала
loader
loader