У Євросоюзі не виключають заповадження санкцій проти керівництва Білорусі через переслідування опозиції
У Євросоюзі не виключають заповадження санкцій проти керівництва Білорусі через переслідування опозиції

У Євросоюзі не виключають заповадження санкцій проти керівництва Білорусі через переслідування опозиції

У Євросоюзі розглядають можливість запровадження санкцій проти президента Білорусі Олександра Лукашенка і всіх відповідальних за переслідування опозиції. Про це заявив євродепутат Міхаель Галер в коментарі Deutsche welle.

"Все це - справжній сталінізм. Ми вимагаємо, щоб режим припинив подібні дії. Якщо цього не станеться, ми вимушені будемо обирати засоби з арсеналу, який у нас є для таких випадків. Почнемо з індивідуальних санкцій проти осіб, відповідальних за те, що відбувається. Візи можуть відкликати, можливо, заблокувати рахунки - зараз це все ще є неконкретним, так далеко ми поки не зайшли. Але якщо поглянути на санкції, введені проти Росії, то можна зрозуміти, в яких сферах можливі обмеження", - зазначив Галер.

Євросоюз зажадав від білоруської влади та особисто Олександра Лукашенка негайного звільнення політичних опонентів і потенційних кандидатів на президентський пост - Віктора Бабарико, Сергія Тихановского. Інші політики - наприклад, Павло Северинець, який здійснив спробу самогубства у в'язниці та перебуває у штрафному ізоляторі в жахливих умовах, - також повинні бути звільнені. ЄС вимагає допустити всіх кандидатів до виборів президента. В заяві Євросоюзу 19 червня міститься також заклик забезпечити чесні вибори, гарантувати повне дотримання верховенства закону і припинити переслідування і залякування громадянського суспільства.

Нагадаємо, в останні кілька місяців в Білорусі проходять масові арешти представників опозиції. Зокрема, 20 червня повідомлялося, що Мінську затримано понад 40 осіб.

Крім того, в цьому місяці потенційного кандидата на пост глави держави - екс-голови правління Белгазпромбанка Віктора Бабарико помістили в слідчий ізолятор Комітету державної безпеки, висунувши звинувачення у відмиванні грошей та ухилянні від сплати податків.

Наприкінці травня в Білорусі ході демонстрацій проти президента Олександра Лукашенка було заарештовано понад 30 представників опозиції.

Теги за темою
Білорусь санкції
Джерело матеріала
loader
loader