Суд оголосив вирок іноземцям, що переправляли через Україну бойовиків ІДІЛ
Суд оголосив вирок іноземцям, що переправляли через Україну бойовиків ІДІЛ

Суд оголосив вирок іноземцям, що переправляли через Україну бойовиків ІДІЛ

Зловмисники у 2013-2015 роках на Харківщині "приймали" найманців з північнокавказьких республік РФ, країн Закавказзя та Центральної Азії і направляли їх до сирійсько-іракської зони для участі у бойових діях на боці "Ісламської держави".
Ілюстрація REUTERS
Ілюстрація REUTERS

Суд до 10 років та 3 місяців ув'язнення засудив двох іноземців, які через Україну переправляли бойовиків терористичної організації "Ісламська держава» до Іраку та Сирії.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Під час досудового слідства встановлено, що двоє уродженців однієї із закавказьких країн створили у Харківській області пункт переправлення найманців для міжнародної терористичної організації "Ісламська держава".

Зловмисники у 2013-2015 роках "приймали" найманців "Ісламської держави" з республік Північного Кавказу РФ, країн Закавказзя та Центральної Азії.

Потім вони транзитом через Україну направляли їх до сирійсько-іракської зони для участі у бойових діях на боці "ІД". Також фігуранти забезпечували бойовиків фінансами, житлом та документами для виїзду.

Оперативники спецслужби задокументували, що зловмисники постійно координували свої дії з керівниками "Ісламської держави", які перебували у Туреччині та Сирії. Зловмисники регулярно одержували від них фінансову та іншу допомогу для підтримки терористичної діяльності.

Крім того, у жовтні 2013 року засудженні надали фінансову та матеріальну підтримку бойовику для підготовки та вчинення теракту на території однієї з країн Центральної Азії.

Під час обшуків за місцями проживання засуджених та в їхніх транспортних засобах правоохоронці вилучили символіку організації "Ісламська держава", гранати, вибухові речовини, електродетонатори, вогнепальну зброю та боєприпаси. Також виявлено велику кількість бланків водійських прав і паспортів громадян країн Центральної Азії, РФ, Європейського Союзу та України, обладнання для виготовлення підроблених печаток і штампів, диски з фотографіями бойовиків, що використовувались для виготовлення підроблених документів, платіжні картки банків різних держав.

Суд визнав зловмисників винними, зокрема за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи) та ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України, й засудив до 10 років та 3 місяців ув'язнення.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Джерело матеріала
loader
loader