В Івано-Франківську викрили «реабілітаційний» центр, де незаконно тримали алко- та наркозалежних
В Івано-Франківську викрили «реабілітаційний» центр, де незаконно тримали алко- та наркозалежних

В Івано-Франківську викрили «реабілітаційний» центр, де незаконно тримали алко- та наркозалежних

У понеділок, 6 липня,правоохоронці припинили незаконне функціонування закладів в Івано-Франківську та в селі Угринів, які під вивіскою реабілітаційних центрів для алко- та наркозалежних осіб незаконно утримували людей. Людей "лікували" за гроші родичі.

Як розповіли у поліції Івано-Франківської області, ці "ребцентри" розміщувались у приватних будинках. Керівництво  не мало жодних дозвільних документів на таку діяльність та відповідної медичної освіти.

У закладах примусово утримували близько 40 людей, які прибули з різних областей України.

"З власної волі залишити центр пацієнти не могли, оскільки вони перебували під постійним наглядом персоналу", – додали у поліції.

Під час обшуків правоохоронці вилучили установчі документи, штампи та печатки підприємства, документацію на осіб, які проходили «реабілітацію», а також інші речові докази незаконної діяльності – розписки пацієнтів, договори про надання послуг та умови оплати, гроші, комп'ютерну техніку тощо. Також у приміщенні центру були виявлено людей, які на момент обшуку проходили примусове лікування.

Правоохоронці підозрюють у незаконній діяльності групу чоловіків віком від 30 до 40 років, вихідці зі східних областей, які проживали на території Івано-Франківської області. Їх підозрюють в утриманні місць незаконного позбавлення волі людей, які, за попередніми даними, страждають від алко- та наркозалежності.

У поліції розповіли, що організатори "ребцентрів" розповсюджували по області оголошення про надання допомоги у подоланні згубної залежності. До них звертались люди, родичі яких мали такі проблеми. У телефонній розмові обговорювались усі деталі.

Проживали утримувані у кімнатах по кілька осіб, як у казармах. Лише іноді їх випускали у двір, але й там вони знаходились під пильним наглядом. Усі документи, які були у «пацієнтів» в наявності, відбирали і зберігали без доступу. Дзвінки та розмови по мобільних телефонах також контролювались.

За таку діяльність причетним до організації "ребцентрів" загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Джерело матеріала
loader
loader