"Приватна особа виступає, а держава "відгрібає" – Кулеба про заяви Саакашвілі щодо влади Грузії
"Приватна особа виступає, а держава "відгрібає" – Кулеба про заяви Саакашвілі щодо влади Грузії

"Приватна особа виступає, а держава "відгрібає" – Кулеба про заяви Саакашвілі щодо влади Грузії

Заяви чинного голови виконавчого комітету Нацради реформ України Міхеїла Саакашвілі про теперішню політичну ситуацію в Грузії не повинні псувати стосунки українського та грузинського народів, оскільки це висловлювання і позиція приватної особи, а не держави загалом.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 14 липня.

"Загалом ситуація викликає жаль, тому що, по суті, відбувається наступне: є громадянин України, який не наділений правами і повноваженнями представляти позицію держави, але який активно коментує ситуацію в Грузії напередодні виборів, цим громадянином є Міхеїл Саакашвілі, і кожна його заява закінчується тим, що українського посла викликають в МЗС Грузії і висловлюють йому там своє невдоволення заявами пана Саакашвілі. Тобто тут дисбаланс в чому? Що приватна особа виступає, а держава за це, перепрошую, "відгрібає", - пояснив Дмитро Кулеба.

З його слів, українська сторона розуміє ситуацію в Грузії, яка наразі є дуже чутливою напередодні виборів. Крім того, Україна цінує дружбу з Грузією та сусідами по Чорному морю і розраховує на стабілізацію відносин.

"Ми розуміємо ситуацію в Грузії, вона дуже чутлива напередодні виборів. Ми надзвичайно цінуємо дружбу з нашими грузинськими партнерами, сусідами по Чорному морю і розраховуємо на стабілізацію відносин і усунення цього подразника. Тому що я глибоко переконаний, що заяви жодної приватної особи не можуть зруйнувати або підважити ані стосунки між нашими народами, ані відносини між нашими державами. Позиція МЗС з цього питання максимально чітка, вона офіційно задекларована: пан Міхеїл Саакашвілі є приватною особою і у своїх коментарях щодо ситуації в Грузії не представляє позицію України", - пояснив Кулеба.

Нагадаємо, востаннє колишній президент Грузії й нинішній голова Виконавчого комітету реформ при президенті України Міхеїл Саакашвілі заявив, що вважає уряд Грузії "повністю нелегітимним". Через це депутати Грузії ініціювализвернення до України з вимогою роз'яснень висловлювань Саакашвілі.

"Я ні на мить не визнаю його законність і ні на мить не визнаю законність ситуації, яка зараз склалася у Грузії", - сказав він у своєму відеозверненні. 

Після цього українського посла в Грузії Ігоря Долгова викликали до МЗС Грузії. Тбіліські дипломати висловили занепокоєння щодо висловлювань Саакашвілі на адресу влади Грузії і зауважили, що "такі дії завдають значної шкоди відносинам двох країн".

Відео МЗС Грузії викликало посла України для пояснень через заяву Михеїла Саакашвілі

МЗС Грузії викликало посла України для пояснень через заяву Михеїла Саакашвілі. Глава виконавчого комітету реформ України напередодні розмістив у соцмережах відеозвернення. Де, зокрема, заявив: не збирається дивитися, як "знищують Грузію", планує взяти участь у запланованих на осінь парламентських виборів в Грузії та навіть перемогти.  

МЗС Грузії викликало посла України для пояснень через заяву Михеїла Саакашвілі
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader