Посольство України відповіло на спроби залякування громадян Сербії "українським сценарієм"
Посольство України відповіло на спроби залякування громадян Сербії "українським сценарієм"

Посольство України відповіло на спроби залякування громадян Сербії "українським сценарієм"

Посольство України у Сербії вкотре наголосило на невтручанні України у внутрішньополітичну ситуацію Сербії, зокрема - у перебіг нещодавніх масових протестів. До того ж, неприйнятними є спроби окремих сербських політиків втручатися у внутрішні справи України.

Про це йдеться в заяві посольства. 

"Посольство України у Сербії ще раз офіційно заявляє, що Україна жодним чином не втручається у внутрішню політичну ситуацію в Республіці Сербія", - наголосили в заяві.

Крім цього, дипломати просять не вдаватися до негативних публічних оцінок "свідомого вибору українського народу" з боку будь-яких іноземних посадових осіб, зокрема йдеться про мера муніципалітету Вождоваца Александара Савіча. Нещодавно він у негативному світлі згадав "український сценарій", говорячи про нинішні протести у Сербії.

"Маємо честь нагадати Александару Ставічу, що те, що він зневажливо називає "українським сценарієм", було боротьбою українців за свої права проти корумпованого авторитарного уряду. Це європейський вибір більшості українців, за який заплачено дорогою ціною. Будь-які оцінки щодо цього вибору, позитивні чи негативні, мають давати виключно самі українці, а не іноземні політики", - йдеться у заяві.

Посольство додає, що щиро здивовані дізнаватися про приниження європейського вибору України від посадовця політичної сили, яка веде Сербію на шляху до євроінтеграції.

Нагадаємо, нещодавно  у проросійських виданнях Сербії вийшли публікації з провокаційними заголовками – на кшталт "українські найманцізруйнували Бєлград". Українське посольство в Сербії спростувало повідомлення деяких місцевих ЗМІ про про причетність України чи її громадян до протестів у Белграді.

Відео Протести у Сербії: поліція затримала понад 70 людей

У Сербії затримали понад 70 людей за нову спробу захопити будівлю парламенту. Там уже п’яту добу тривають велелюдні антиурядові протести. Вони почалися після того, як президент Александр Вучич оголосив, що через збільшення кількості хворих на коронавірус у Белграді знову запроваджують карантин і комендантську годину. Останню зрештою скасували, однак мітинги це не зупинило. Карантин у Сербії скасували в червні. Однак критики президента вважають, що це було зроблено зарано і тільки для того, щоб провести парламентські вибори, які завершилися перемогою владної партії. Протестувальники вимагають відставки Вучича. Той усі звинувачення відкидає.

Протести у Сербії: поліція затримала понад 70 людей
Джерело матеріала
loader
loader