Угорщина роз'яснила нові правила в'їзду для українців: як потрапити до країни
Угорщина роз'яснила нові правила в'їзду для українців: як потрапити до країни

Угорщина роз'яснила нові правила в'їзду для українців: як потрапити до країни

Угорщина від 15 липня вводить нові обмеження на кордонах для іноземних громадян та самих угорців. Тепер для українців в'їзд до Угорщини фактично заборонений. Однак для окремих категорій громадян кордони все ж залишаться відкритими. 

Нові правила перетину кордонів для українців роз'яснило посольство України в Угорщині на своїй сторінці у Facebook.

Від 15 липня право в’їзду до Угорщини мають громадяни України:

  1. які є членами сім’ї громадян Угорщини;
  2. які мають дійсний дозвіл на постійне проживання в Угорщині та члени їх сімей;
  3. які мають дійсний дозвіл на тимчасове проживання в Угорщині, що дає право перебувати на території країни понад 90 днів;
  4. які прибувають з країн з середнім рівнем розповсюдження коронавірусу: "жовтий" список
  5. які прибувають з країн, з низьким рівнем розповсюдження коронавірусу (не віднесені ні до "жовтої", ні до "червоної" категорії);
  6. в рамках 30-кілометрової зони на термін до 24 годин.

Українці, які вказані у пунктах 1-4 та прибувають з країн з середнім та високим рівнями розповсюдженням COVID-19, можуть звільнити від карантину за наявності довідки органу охорони здоров'я про результати двох негативних тестів на коронавірус з різницею видання щонайменше у 48 годин. Довідку має бути видана протягом останніх п’яти днів та оформлена англійською чи угорською мовами або перекладена на ці мови.

Умови в'їзду для країн "червоної" зони:

В інших випадках, у тому числі, коли особа прибуває з країни "червоної" зони  (з високим рівнем розповсюдження COVID-19), в’їзд до Угорщини для громадян України можливий лише після отримання дозволу угорської поліції. Зокрема, за наявності достатніх підстав (судовий процес, працевлаштування, лікування, навчання, похорон тощо).

Для цього потрібно заповнити угорською або англійською мовою та подати електронну заявку, доступну за цим посиланням. Відповідь надходить, як правило, протягом 48 годин. У разі отримання схвальної відповіді, яка надсилається на електронну адресу (вказану в процесі формування запиту) її необхідно показати на кордоні (друкований варіант або на екрані мобільного пристрою).

Вільно в'їжджати до Угорщини транзитом можуть українці, які:

  • повертаються до України;
  • надають згоду пройти перевірку на наявність COVID-19 та не мають ознак підозри на інфекцію;
  • відповідають всім вимогам для в’їзду, визначеним Кодексом Шенгенських кордонів (біометричний паспорт, віза, медична страховка, яка діє на території Європи, фінансове забезпечення);
  • мають документ, що підтверджує право на в’їзд у країну призначення (залежно від вимог конкретної країни: дозвіл на проживання, робоча віза, бронювання готелю, документ на право власності нерухомості, результати тестів на вірус тощо), а також, за необхідності, документи, що підтверджують можливість в’їзду до інших транзитних країн (Румунія, Сербія, Хорватія, Словенія, Австрія, Словаччина).

Такі категорії громадян не потребують отримання індивідуального дозволу для транзиту. Час транзиту не може перевищувати 24 години.

На українсько-угорському кордоні для транзиту можна використати виключно пункти пропуску "Тиса" та "Лужанка".

Зупинки для використання гуманітарних коридорів мають здійснюватися у мінімально необхідній для перетину території країни кількості, у визначених органами влади зонах відпочинку та АЗС. Контроль за дотриманням правил транзиту здійснюється поліцією.

Нагадаємо, через нові обмеження на в'їзд до Угорщини, на пунктах пропуску на українсько-угорському кордоні вдень 14 липняутворилися величезні черги. Українці намагаються потрапити на територію країни в останній день, коли це ще не заборонено.

Відео Угорщина впроваджує жорсткий контроль на кордонах, аби зупинити другу хвилю коронавірусу

Майже чверть мільйона заражених за добу - у світі зафіксували новий коронавірусний рекорд. З 230 тисяч нових хворих найбільше заражень зафіксовано у США, Бразилії, Індії та Південній Африці. Від початку пандемії у світі перехворіли уже понад 13 мільйонів людей, вірус забрав 572 тисячі життів. Аби зупинити другу хвилю хвороби, жорсткий контроль на кордонах від середи запроваджує Угорщина. І, фактично, закриває в'їзд українцям. Наша держава потрапила до так званої "червоної зони", з якої заборонено в'їзд іноземців, а от угорці після її відвідин мають пройти медичне обстеження і піти на карантин. Список країн "червоної, жовтої та зеленої" зон у Будапешті переглядатимуть щотижня.

Угорщина впроваджує жорсткий контроль на кордонах, аби зупинити другу хвилю коронавірусу
Джерело матеріала
loader
loader