Використовував службове становище: Новаку вручили українську підозру – САП
Використовував службове становище: Новаку вручили українську підозру – САП

Використовував службове становище: Новаку вручили українську підозру – САП

Сьогодні в рамках спільної слідчої групи Центральне антикорупційне бюро Польщі повідомило про підозру за статтею ”Одержання хабара” колишньому в.о. голови "Укравтодору" Славоміру Новаку.

Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Так, дії експосадовця українськими правоохоронцями кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Слідство встановило, що підозрюваний використовував свої службові повноваження та пов’язані з цим можливості, щоб отримувати неправомірну вигоду для себе або третіх осіб. Зокрема, оборудки стосувалися надання переваг та використання своїх повноважень в інтересах компаній, які брали участь у публічних закупівлях щодо будівництва, ремонту та реконструкції автомобільних доріг державного значення.

Використовуючи своє службове становище в Україні, посадовець висловлював прохання про отримання неправомірної вигоди, проте сам факт її отримання відбувався на території Польщі.

Для приховування злочинів очільник ”Укравтодору” створював у Польщі підконтрольні компанії, статутний капітал яких поповнювали учасники тендерних процедур ”Укравтодору”, або учасники тендерів могли викупити підконтрольні компанії за суми, які в сотні разів перевищували розмір їх статутного капіталу.

Наразі у справі повідомлено про підозру 5 особам - в.о. голови ”Укравтодору”, двом громадянам Польщі, іноземному громадянину - представнику однієї з компаній-учасниць тендерів ”Укравтодору”, а також громадянці України - ексрадниці керівника ”Укравтодору”.

Робота спільної слідчої групи триває, досліджуються інші можливі епізоди злочинної діяльності на території України, Республіки Польща та інших країн.

Нагадаємо, вранці 20 липня ексголову "Укравтодору" Славоміра Новака затримали у Польщі через підозру в корупції та відмиванні грошей. 

Відео Польща висунула офіційні обвинувачення колишньому очільнику "Укравтодору" Новаку

Польща висунула офіційні обвинувачення екс-голові "Укравтодору" Славоміру Новаку. Затриманого вже привезли до прокуратури Варшави. Там на нього чекає багатогодинний допит - кажуть правоохоронці. Учора Центральне антикорупційне бюро Польщі обшукало його дім у Гданську і столичну квартиру. Новаку закидають корупцію та управління організованою злочинною групою. Його та ще кількох осіб напередодні затримали в Гданську в межах спільної польсько-української спецоперації. Паралельно в двох країнах провели обшуки та оголошення підозр. Слідчі переконані: Новак використовував службове становище в Україні для отримання неправомірної вигоди. Отримані кошти - згодом легалізував у Польщі.

Польща висунула офіційні обвинувачення колишньому очільнику "Укравтодору" Новаку

У понеділок, 20 липня, представники НАБУ та САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі та Окружною прокуратурою проводили санкціоновані обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі в рамках розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства. Слідчі дії проводили, зокрема, в офісах "Укравтодору".

Увечері 20 липня детективи НАБУ спільно з польськими колегами вручили підозру ще одному з ймовірно причетних до вчинення злочину осіб.

Джерело матеріала
loader
loader