В ЦВК прогнозують складні місцеві вибори через низку умов
В ЦВК прогнозують складні місцеві вибори через низку умов

В ЦВК прогнозують складні місцеві вибори через низку умов

Місцеві вибори в Україні, які призначені на 25 жовтня поточного року, відбудуться у складних умовах через зміни виборчого закону і пандемію коронавірусу, тож у ЦВК говорять, що базовою річчю має стати довіра між всіма суб’єктами виборчого процесу.

Про це заявив член комісії Андрій Гевко, передає пресслужба ЦВК.

“Ми добре розуміємо, що за таких умов непросто відбуватиметься і організація голосування, і підрахунок голосів виборців дільничними виборчими комісіями, і встановлення підсумків голосування територіальними виборчими комісіями. Тож за такої ситуації ключовою і базовою річчю має стати довіра між всіма суб’єктами виборчого процесу. Саме на встановлення такої довіри налаштовуватиме всіх субʼєктів Центральна виборча комісія”, - наголосив Гевко.

Він додав, що ЦВК спільно з Кабінетом міністрів, Міністерством охорони здоровʼя докладе зусиль та вживатиме необхідних заходів, щоб місцеві вибори відбулися безпечно.

Нагадаємо, що місцеві вибори у жовтні мають відбутися вже у нових районах, Центрвиборчком повинен нарізати нові округи. Втім зрозуміти повноваження нових органів місцевої влади не можуть і самі депутати. Згідно із задумом реформи децентралізації, яку розпочала іще попередня влада, райони мали бути ліквідовані. Але вони - лишаються, поки що, бо прописані в Конституції. І достатньо голосів у парламенті, де половина депутатів мажоритарники, на їхню ліквідацію не знаходилося. Влада обіцяє повернутися до цього питання восени. А поки що - робити усе, щоб головною була територіальна громада, а не місцевий чиновник. 

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader