Білорусь викликає "на килим" послів Росії і України через затриманих бойовиків
Білорусь викликає "на килим" послів Росії і України через затриманих бойовиків

Білорусь викликає "на килим" послів Росії і України через затриманих бойовиків

У Білорусі 29 липня затримали 33 бійців російської приватної військової компанії "Вагнера", які нібито мали дестабілізовувати ситуацію в країні напередодні виборів. Відтак Лукашенко закликав МЗС Білорусі викликати послів Росії і України для обговорення ситуації.

Лукашенко скликав термінову нараду і поставив ряд завдань на різних рівнях, аби убезпечити нацбезпеку. Про це повідомляє "БелТА".

Завдання зоеркма стосуються роботи Міністерства закордонних справ і країн-сусідок. Так, дипломати мають відправити запити і запросити послів з Російської Федерації і України.

Їх очікують для надання тих чи інших пояснень і обговорення. Чому поряд із послом Росії викликають посла України, в Білорусі пояснюють, що майже половина затриманих зі списку була на Донбасі.

Уже зараз, за ​​наявною інформацією за результатами опитувань цих людей, близько 14 осіб – це ті, які проходили за програмою обліку людей, були зафіксовані в Донбасі. Тому запрошується і посол України з цього питання,
– розповів держсекретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков.

Затримання "вагнерівців" у Білорусі: коротко

  • У Білорусі затримали 33 бойовиків-членів приватної військової компанії "Вагнер".
  • 32 із них затримали під Мінськом уночі в одному із санаторіїв. Ще одного чоловіка затримали на півдні країни.
  • Вони нібито мали дестабілізувати ситуацію в країні напередодні виборів президента.
  • Серед них є зрадники України, які воювали на Донбасі за Росію. Дані деяких бойовиків внесено в українську базу "Миротворець".
  • Лукашенко терміново скликав Раду безпеки країни, аби обговорити ситуацію.

Що таке ПВК "Вагнера"?

Це російська військова структура, що формується з найманців. Створили її у 2013 році, за цей час вона брала участь у бойових діях у низці "гарячих точок".

Зокрема, найманці "Вагнера" воювали на Донбасі на боці Росії, в Сирії на боці союзника Росії режиму Асада, а також у Судані.

Росія не визнає найманців на офіційному рівні, проте у російських ЗМІ організація згадуєтья як приватна військова компанія під командуванням підполковника ЗС РФ у відставці Дмитра Уткіна, більш відомого за позивним "Вагнер".
Теги за темою
Новини України Білорусь Новини політики МЗС України Війна на Донбасі Олександр Лукашенко Вероніка Климська Проросійські бойовики
Джерело матеріала
loader
loader