Лукашенко у передвиборчій програмі обмовився про поправки до Конституції
Лукашенко у передвиборчій програмі обмовився про поправки до Конституції

Лукашенко у передвиборчій програмі обмовився про поправки до Конституції

Олександр Лукашенко представив свою передвиборчу програму. У ній крім загальних обіцянок покращення доброту та економіки, йдеться зокрема про зміни до Конституції.

Програму Олександру Лукашенка, який вже 26 років очолює Білорусь і планує робити це і надалі, опублікувала газета "Звязда".

Програма Лукашенка: короткі цитати

  • "Держава для народу!" і саме вона визначає основні напрями розвитку суспільства.
  • "Забезпечення миру та безпеки суспільства вже давно є нашим брендом. Білорусь є і буде країною для творчого особистого розвитку".
  • "Брати на себе відповідальність потрібно за законом".

Як змінилася наша Білорусь, так і ми. Готовність білорусів брати на себе відповідальність за долю країни очевидна. І ступінь цієї відповідальності встановлюватимуть самі люди. Але за законом! Не на вулицях та площах, а через правові відносини,
– йдеться у програмі з очевидною алюзією на протести.

  • Зміни почнуться з Конституції 

"Почнемо з Конституції. Під час загальнонаціональної дискусії білоруси визначатимуть свої права, свободи та обов'язки, а також повноваження органів державної влади", – анонсовано в програмі.

З'явилася інформація, що Лукашенко вже доручив нинішньому складу парламенту разом з експертами підготувати варіант ймовірних змін до Конституції. 

Як пише "Белта", у зверненні до народу Олександр Лукашенко зазначив, що наразі існують зовсім інші потреби, і Конституція повинна не тільки їм відповідати, а й на кілька кроків випереджати суспільний розвиток.

За його совами, пропозиції можуть бути різні, зокрема в галузі партійного будівництва, перерозподілу повноважень між органами державної влади.

Я особисто готовий до будь-яких змін, якщо вони будуть на користь народу і якщо ви до них готові,
– казав Олександр Лукашенко.

Але головне – Конституція не повинна провокувати політичну кризу, викликати параліч управлінської системи, як це було в середині 90-х, підкреслив Лукашенко.

Внесення правок у Росії і "обнулення Путіна"

Нещодавно змінити Конституцію спромоглися у Росії. До головного зводу законів внесли 206 правокВони стосуються багатьох сфер життя росіян: судочинства, соціальної політики та навіть одностатевих шлюбів. Проте основна з них – обнулення путінських термінів, які дозволяють йому і надалі балотуватися у президенти.

  • Поправки передбачають "обнулення" президентських термінів, що дозволить Путіну ще двічі обиратися на пост глави держави.
  • Внесення змін до Конституції Путін ініціював у січні 2020 року. Тоді ж він заявив, що поправки мають бути схвалені всенародним голосуванням, хоча закон цього не вимагав. 
  • У той же час у російського президента влади відтепер буде більше, а у прем'єра і уряду – менше.
  • З ініціативи Путіна, в конституції з'явиться положення, яке дозволить Росії не виконувати рішення міжнародних органів.
Теги за темою
Білорусь Новини політики Олександр Лукашенко Протести в Білорусі Вероніка Климська
Джерело матеріала
loader
loader