У Польщі відбулася інавгурація Анжея Дуди на другий президентський термін
У Польщі відбулася інавгурація Анжея Дуди на другий президентський термін

У Польщі відбулася інавгурація Анжея Дуди на другий президентський термін

Президент ПольщіАнджей Дуда 6 серпня склав присягу на другий термін повноважень глави держави, який триватиме п'ять років. 

Про це повідомило Польське радіо.

Урочистість відбулася у Варшаві в будинку Сейму на сесії Національних зборів. Через пандемію коронавірусу під час заходів було дотримано спеціальних крантинних заходів. Зокрема, у кожного присутнього перевіряли температуру. Усі мали маски на обличчі.

Відповідно до конституції, Дуда вимовив текст присяги перед Національними зборами: "Вступаючи з волі народу на посаду президента Республіки Польща, урочисто клянусь зберігати вірність положенням Конституції, непохитно стояти на сторожі гідності народу, незалежності та безпеки держави, а благо батьківщини і благополуччя громадян завжди будуть для мене найвищим наказом. Хай допоможе мені Бог", - сказав він

"Я хочу бути президентом у важливих для всіх поляків питаннях", - заявив Дуда під час своєї інавгураційної промови. Він також заявив, що готовий до співпраці з різними політичними парітями. 

Участь в інавгурації взяли депутати і сенатори, представники уряду, духовенства та збройних сил, дипломати. Польське видання Onet повідомило, що багато опозиційних політиків відмовилися брати участь у присязі. Із запрошених колишніх президентів з'явився Олександр Кваснєвський.

Президент Польщі Анджей Дуда

Після офіційних заходів у Сеймі Дуда провів богослужіння в соборі Святого Іоанна Хрестителя і прийняв верховне командування збройними силами Польщі. Церемонія відбулася на площі Пілсудського у Варшаві.

Як повідомлялося, чинний президент Польщі Анджей Дуда, якого підтримує керівна партія "Право і справедливість", переміг у першому турі президентських виборів, 28 червня. Він набрав43,5 відсотка голосів, тоді як його суперник  Рафал Тшасковський - 30,4 відсотка.

Другий тур виборів відбувся 12 липня. За підсумками підрахунку 99,84% протоколів, чинного главу держави Анджея Дуду підтримали 51,22% виборців. 

Відео У Польщі виборча комісія оголосила результати президентських виборів: переміг Анджей Дуда

Другий термін Анджея Дуди - центральна виборча комісія Польщі порахувала сто відсотків бюлетенів. Президентом країни з незначним відривом обрано нинішнього главу держави. Свою поразку вже визнав його суперник Рафал Тшасковський.  

У Польщі виборча комісія оголосила результати президентських виборів: переміг Анджей Дуда

 

Джерело матеріала
loader
loader