Офіс генпрокурора відкрив провадження проти понад 100 іноземців за участь у війні на Донбасі
Офіс генпрокурора відкрив провадження проти понад 100 іноземців за участь у війні на Донбасі

Офіс генпрокурора відкрив провадження проти понад 100 іноземців за участь у війні на Донбасі

Правоохоронці встановили понад 100 іноземних найманців на Донбасі. Проти них відкриті кримінальні провадження.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

"Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних громадян у складі НЗФ РФ у збройному конфлікті проти України", - йдеться у повідомленні.

Їхні дії кваліфіковані за ч. 4 ст. 447, ч. 3 ст. 110 , ч. 5 ст. 260 Кримінального кодексу України. Максимальна санкція за вказаними статтями передбачає довічне позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Прокурори встановили, що, починаючи з 2014 року і по сьогодні у складі незаконних збройних формувань на Донбасі брали участь щонайменше два громадянини Республіки Болгарії, сім - Вірменії, один - Грузії, 19 - Італії, 27 - Іспанії, 12 - Казахстану, три - Литви, 26 - Молдови, два - Нідерландів та п'ять - Німеччини.

Іноземні найманці перебували у складі різних підрозділів НЗФ - батальйоні територіальної оборони "Призрак", полку "Восток", мотострілецьких бригадах "Чистяковская" та "Славянская", розвідувальному батальйоні "Спарта",  штурмовому батальйоні "Сомали", незаконних збройних формувань "Русичи", "Волчья сотня", "Брянка СССР" тощо.

Відповідно до ст. 47 Додаткового протоколу І 1977 року до Женевських конвенцій про захист жертв війни, вони є найманцями, а їхні дії - порушенням Міжнародної конвенції про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і навчанням найманців, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 4 грудня 1989 року.

Досудове розслідування вказаних кримінальних правопорушень здійснюється слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Нагадаємо, 5 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваковповідомив, що троє італійців в своїй країні отримали реальні терміни ув'язнення за участь на Донбасі в проросійських незаконних збройних формуваннях (НЗФ). 

Джерело матеріала
loader
loader