11 лелек та 300 інших птахів загинули від граду у парку "Тузлівські лімани" в Одеській області
11 лелек та 300 інших птахів загинули від граду у парку "Тузлівські лімани" в Одеській області

11 лелек та 300 інших птахів загинули від граду у парку "Тузлівські лімани" в Одеській області

У Національному природному парку "Тузлівські лімани", який розташований в Одеській області, через потужну зливу та рясний град загинуло кілька тварин, а також три сотні птахів, зокрема 11 лелек.

Про це у п'ятницю, 7 серпня, повідомив еколог, завідувач науково-дослідного відділу нацпарку Іван Русєв на своїй сторінці у Facebook.

Стихія вирувала у Татарбунарському районі в зоні сіл Дивізія і Вишневе під вечір 31 липня.

"Літні зливи і град не рідкість, але такої сили град і такої потужності злива - це вкрай рідкісне явище, хоча в останні кілька років ми є свідками явного розбалансування клімату. Результатом таких процесів є також вкрай сухі минулі зима і весна, потужні літні зливи. В ході стихії були пошкоджені не тільки сільгоспкультури, садово-городні плоди і овочі, загинуло кілька овець, кіз, одна корова, а й представники дикої фауни", - написав він.

Про загибель лелек за чотири доби повідомила місцева жителька села Дивізія. Як з'ясувалося, ще двох поранених градом лелек вона забрала до себе додому.

"Обстеження співробітниками НПП "Тузловські лимани" території заплави річки Хаджидер, а також підрахунок трупів птахів, залишків пір'я, скелетів, показав, що масштаби негоди для птахів сумні. Загалом загинуло 11 лелек, 32 кулика чибіса, 10 куликів коловодника, три сиворакші, сотні шпаків, понад 50 дрібних горобиних птахів, з яких жовті і білі плиски, камишеві вівсянки, вусаті синиці", - повідомив Русєв.

"З урахуванням того факту, що в перші кілька днів загиблих і поранених птахів ловили і з'їдали пернаті і наземні хижаки, можна припустити, що число загиблих птахів тільки на маленькій ділянці заплави річки Хаджидер загинуло щонайменше 300", - додав Іван Русєв.

Один з двох лелек (є на фото), яких підібрала жінка, вижив. Однак, він осліп від ударів градин і у нього порушена координація.

Відео Негода у Одесі та області: вулиці лишилися без світла, градом побило городину й повибивало шибки

Шквальний вітер наробив лиха в Одесі. Надвечір звалене стихією дерево привалило чоловіка. Потерпілий у лікарні. Кілька вулиць міста, через пошкоджені мережі, залишилися без електрики. Вирувала негода і на півдні Одеської області. В Бессарабії впала залпова злива. Її наслідки зафільмували очевидці. Градом побило плодові дерева, виноград та городину, повибивало шибки й пошкодило припарковані авто.

Негода у Одесі та області: вулиці лишилися без світла, градом побило городину й повибивало шибки
Джерело матеріала
loader
loader