Світові політики вже засудили силовий розгін протестів в Білорусі
Світові політики вже засудили силовий розгін протестів в Білорусі

Світові політики вже засудили силовий розгін протестів в Білорусі

У Білорусі після оголошення результатів екзитполів президентських виборів почалися масові сутички і затримання активістів. Лідери світових держав вже засуджують спробу силового розгону невдоволених. Першими висловилися президенти Польщі і Литви.

Анджей Дуда та Гітанас Науседа виклали спільну заяву: вони закликають утриматися від насилля і порушення прав людей. Відповідну заяву двох президентів опублікувало "Польське Радіо".

Як сусіди Білорусі, ми закликаємо білоруську владу повністю визнати та дотримуватися основних демократичних стандартів. Ми закликаємо утримуватися від насильства та поважати основні свободи, права людини та громадянина, включаючи права національних меншин та свободу слова,
– йдеться у заяві.

Як писали президенти, вони вважають, що "діалог – це завжди найкращий метод забезпечення соціального розвитку та обговорення реформ та політичних дій".

"Ми ставимося до суверенітету та незалежності Білорусі з максимальною повагою і сподіваємось, що існуватимуть умови для поглиблення співпраці з суспільством та державними установами Білорусі", – написали вони.

Протести у Білорусі: головне 

  • 9 серпня відбулися вибори президента Білорусі, у яких за даними екзитполів з великим відривом переміг чинний президент Олександр Лукашенко, а його головна опонентка Світлана Тихановська набрала лише 6,8%.
  • Після оголошення результатів виборів за даними національного екзитполу тисячі білорусів вийшли на вулиці міст на протест із твердженням про масову фальсифікацію.
  • Одразу після того, як закрилися виборчі дільниці в Білорусі силовики почали затримувати людей.
  • Протягом попередніх двох діб до виборів у Мінськ прибувала важка техніка і водомети, стягувалися війська.
  • У Мінську сталися масштабні сутички із ОМОНом, ті задіяли рушниці із гумовими кулями, водометами.
  • Автомобіль ОМОНу у столиці Білорусі в'їхав у натовп протестувальників, внаслідок чого є багато постраждалих.
  • У деяких провінційних містах ОМОН став на бік протестувальників і опустив щити. Таку ситуацію спостерегли у містах Ліда і Пінськ.
Теги за темою
Білорусь Польша Новини політики Литва Протести в Білорусі Вероніка Климська
Джерело матеріала
loader
loader