Протести у Білорусі: мітингувальники оприлюднили плани на 10 серпня
Протести у Білорусі: мітингувальники оприлюднили плани на 10 серпня

Протести у Білорусі: мітингувальники оприлюднили плани на 10 серпня

Протестувальники, які вийшли на білоруські вулиці одразу після закриття виборчих дільниць 9 серпня, оприлюднили план Б. Опоненти Лукашенка не сумніваються, що результати виборів сфальсифіковані. Отож вони визначили свої дії у випадку, якщо чинного президента оголосять в черговий раз переможцем голосування.

План дій для протестувальників на 10 серпня

План для протестувальників, а також поради, як правильно себе поводити, оприлюднив канал NEXTA.

Білорусів закликають до страйку на держпідприємствах

Білорусів закликають до страйку на державних підприємствах до кінця дня 10 серпня. На роботу слід прийти для того, аби висунути керіваництву вимогу: публічно підтримати проведення нових та чесних виборів.

У телеграм-каналі зазначають: звільнити цілі відділи не можуть, а правоохоронці застосовувати силу на підприємствах навряд будуть.

Увечері 10 серпня радять збиратись у популярних місцях

Уже ввечері 10 серпня, близько 19:00, мітингувальникам радять збиратись у найбільш популярних місцях. Адже центр можуть перекрити та й зупинити рух транспорту. Для збору можуть підійти парковки ТРЦ, станції метро, ярмаркові площі.

У містах та містечках найкраще іти під райадмінстрації, адже саме там можна висунути свої вимоги чиновникам.

На одному з етапів пересування майже напевно розпочнуться затримання або моменти, коли міліція спробує подавити протести. Це стане точкою неповнернення. У відповідь на застосування насилля, ви повинні миттєво об'єднатись та в жодному випадку не втікати,
– радять протестувальникам.

Також мітингувальників заликають усіма можливими способами зупиняти транспорт "карателів" – зокрема, розсипати цвяхи та саморізи на дорогах, пробивати шини автозаків та автобусів спецслужб.

Надія опонентів Лукашенка – на регіони

Найбільша надія у протестувальників не на Мінськ, а саме на регіони. Тут закликають заблокувати будівлі виконкомів і вимагати  від місцевої влади приєднатись до протестувальників.

Для цього потрібні лише дві речі – перевершити сили каральних органів, які нас лякають уже 26 років. Пам'ятайте, вони звичайні люди, а не роботи. У них теж є страхи, почуття та втома. Друге – встановити пряму демократію народу, яка існувала на білоруській землі століттями,
– пише NEXTA.

Протести у Білорусі: головне

  • ЦВК оголосила перші результати президентських виборів у Білорусі. Згідно з ними, перемогу з величезним відривом здобув Олександр Лукашенко – понад 80%. А його головна опонентка Світлана Тихановська набрала лише близько 10 %.
  • Білоруси заявили, що вибори були сфальсифікованими й вийшли на вулиці міст на протест. Одразу після того, як закрилися виборчі дільниці в Білорусі силовики почали затримувати людей.
  • У Мінську сталися масштабні сутички з ОМОНом, ті залучили рушниці із гумовими кулями, водомети.
  • Лише близько третьої ночі протестувальники стали залишати вулиці Мінська, де відбулися криваві сутички. Правозахисники вже публікують списки затриманих силовиками.

Дивіться пам'ятки для учасників протестів / Скриншоти з телаграм-каналу NEXTA:

 

Теги за темою
Білорусь Новини політики Олександр Лукашенко Протести в Білорусі Ірина Пундор
Джерело матеріала
loader
loader