Лукашенко: якщо людина вже лежить, її не треба бити
Лукашенко: якщо людина вже лежить, її не треба бити

Лукашенко: якщо людина вже лежить, її не треба бити

Лукашенко стверджує, що протестувальники буцімто «заїжджають» на спецпризначенців зі спини із «ножами та заточками».
Олександр Лукашенко, стверджує ЦВК, знову здобув перемогу на президентських виборах в Білорусі  / REUTERS
Олександр Лукашенко, стверджує ЦВК, знову здобув перемогу на президентських виборах в Білорусі  / REUTERS

Олександр Лукашенко, якого ЦВК назвала переможцем президентських виборів у Білорусі, прокоментував насильство з боку силовиків щодо протестувальників.

Слова Лукашенка цитує державне видання Белта.

«Ми з вами знову повертаємося до питань справ навіть не в Білорусі, а Мінську. Не скажу, що катастрофа якась чи вже геть перенапружена ситуація, втім проблем вистачає, та й питань вистачає, які треба вирішити», – почав він.

Лукашенко згадав про «дійових осіб», які нібито беруть участь у протестах. Також він вважає, що серед громадян чимало мітингувальників «з кримінальним минулим, притому пристойним кримінальним минулим. Ну і наші – де діти, а де не зовсім діти».

Лукашенко сказав, що не може комусь пред’явити претензії.

«Єдине, попрошу і міністра, й інших: ми все ж таки слов’яни, якщо вже людина впала і лежить, її не треба бити. Тобто, має бути якесь гальмо», – відповів Лукашенко.

При цьому він стверджував, що протестувальники буцімто «заїжджають» на спецпризначенців зі спини із «ножами та заточками». ОМОН же, на думку Лукашенка, намагається цих людей захистити.

Протести в Білорусі й «перемога» Лукашенка:

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Проте вже ввечері на протести вийшли тисячі людей, коли ЦВК оприлюднила попередні результати голосування, згідно з якими перемагавОлександр Лукашенко.
  • Стихійні акції на вулицях Мінська та інших міст продовжуються й нині. Тепер на страйкивийшли працівники найбільших підприємств країни. У відповідь на мирні протести силовики жорстко затримували громадян, билий навіть вбивали. У МВС Білорусі невдовзі підтвердили, що дозволили спецпризначенцям стріляти з табельної зброї «на ураження».
  • На насильствоз боку правоохоронних органів відреагувала низка європейських держав, декотрі ініціювали введення нових санкцій проти Білорусі та осіб, причетних до протизаконних наказів.
  • Водночас силовики вже почали звільнятися з органів й зробили з цього справжній флешмоб. Свою солідарність з мітингувальниками висловили й співробітники ОМОНу на акції 14 серпня.
  • 14 серпня стало відомо, що ЦВК офіційно підтвердила перемогу Лукашенказ 80% підтримки з боку виборців. Проте ні опозиція, ні громадяни з цим не погоджуються. Лідерка об’єднаної опозиціїСвітлана Тихановська вкотре закликала Лукашенка до мирних перемовин.
  • Білоруси анонсували найбільший марш свободи в історії країни 16 серпня.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Яна Ставська

Джерело матеріала
loader
loader