Багатомільйонна оборудка: на Закарпатті чиновники закупили неякісні костюми та маски для лікарів
Багатомільйонна оборудка: на Закарпатті чиновники закупили неякісні костюми та маски для лікарів

Багатомільйонна оборудка: на Закарпатті чиновники закупили неякісні костюми та маски для лікарів

У Департаменті охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації СБУ та поліція провели обшуки через зaкупівлю неякісних зaхисних костюмів тa мaсок для лікарів. Було встановлено, що колишні і теперішні посадовці Закарпатської ОДА створили схему розкрадання коштів, які були виділенні для боротьби з COVID-19.

"Співробітники Служби безпеки України задокументували багатомільйонну оборудку із державними коштами під час закупівлі засобів індивідуального захисту для медичних установ Закарпатської області. За даними слідства, у схемі задіяні колишні та діючі посадовці Департаменту охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації", - повідомили у пресслужбі СБУ.

Зазначено, що навесні цього року посадовці проведи тендер на придбання костюмів біологічного захисту і респіраторів для лікарень регіону, задіяних у боротьбі із поширенням коронавірусної інфекції. Перемогу у торгах на 30 мільйонів гривень здобула наближена до чиновників місцева комерційна структура.

Частину із цих коштів учасники оборудки привласнили через завищення реальної ринкової вартості поставленої продукції.

Ініційована СБУ перевірка також показала, що закуплені товари мають менший ступінь захисту, а їхнього виробника не встановлено.

За фактом розтрати бюджетних коштів розпочато провадження за ст. 191 Кримінального кодексу України.

Наразі про підозри повідомлено одному із експосадовців та чинному посадовцю відділу Департаменту охорони здоров’я ОДА, а також двом керівникам фірми-постачальника.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин справи та притягнення до відповідальності інших осіб, задіяних в оборудці.

За інформацією місцевого журналіста Віталія Глаголи, загалом було закуплено 57 тис. непридатних для медицини халатів. Крім того, їх купили за завищеною ціною: в час, коли на ринку такі халати коштували по 300 грн за штуку, чиновники купили їх без тендеру за 480 грн за один халат.

Зазначимо, за останню добу на Закарпатті із 106 проведених тестів ПЛР, у 83 людей вияивили коронавірусну інфекцію.

З початку пандемії у 6329 закарпатців підтверджено COVID-19 методом ПЛР.  2975 людей – одужали, 238 померли. Серед захворілих – 351 дитина і 789 медиків.

Джерело матеріала
loader
loader